A transzzsírok egészségtelenek, hizlalnak és károsak

A transzzsírok sok ételben megtalálhatók, például a sült, a gyorséttermi ételekben vagy a feldolgozott élelmiszerekben. Rendkívül veszélyes táplálékokról van szó, hiszen jelentősen megnövelik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát. A transzzsírok ezen kívül a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait is fokozzák.

Ez a típusú zsír nagyon negatívan hat az egészségre. Nevezik még részlegesen hidrogénezett olajnak vagy zsírnak is, amelyek a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét megemelik, miközben a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét csökkentik. Márpedig ahhoz, hogy a szív- és érrendszerünk egészséges maradjon, éppen az ellenkezőjére volna szükség, azaz az LDL-koleszterin csökkentésére és a HDL-koleszterin növelésére.

Igaz, hogy a transzzsírok is kiürülnek az emberi szervezetből, azonban azt tudnunk kell, hogy az általuk okozott károkat már nem lehet visszafordítani. A negatív hatásokat azonban lehet ellensúlyozni, amennyiben egészséges ételeket fogyasztunk. Mi tartozik ebbe a kategóriába? Például a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány húsok, a hüvelyesek, a diófélék.

A margarin is egy transzzsír. Jól tesszük, ha helyette olívaolajat vagy avokádóolajat használunk. Próbáljunk sütésnél és főzésnél minél kevesebb zsiradékot használni, azonban ne vonjuk meg magunktól teljesen, mivel erre is szüksége van a szervezetünknek, többek között a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik elő.

A transzzsírok tehát negatívan hatnak a koleszterinszintre, így valóban érdemes csak mértékkel fogyasztani, helyette pedig az egészséges zsírokra koncentrálni.

Amennyiben a koleszterinértékek nem jó irányba változnak, úgy jelentősen megnövekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, különösen a szívkoszorúér-betegség esélye nő meg jelentősen.

A transzzsírok nemcsak elhízáshoz vezetnek, hanem megnövelik a cukorbetegség kockázatait is.

A transzzsírok nagyon sokféle élelmiszerben előfordulhatnak, például a tejtermékekben, a húskészítményekben, a csomagolt és feldolgozott élelmiszerekben. Sok transzzsírt tartalmaznak még a péksütemények, a hamburgerek és a pizzák is. Ezek az élelmiszerek nem mellesleg elhízáshoz is vezetnek, az elhízás szövődményei közé sokféle betegség tartozik, úgymint szívbetegség, cukorbetegség, gyulladás, autoimmun betegségek és rákos megbetegedések.

Hogyan korlátozzuk a transzzsírok bevitelét? Alakítsunk ki egy olyan étrendet, amely a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a baromfit, a halat és a dióféléket hangsúlyozza. Korlátozzuk a vörös húst, a cukros ételeket és italokat.

Használjunk a természetben is előforduló hidrogénezetlen növényi olajokat. Kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek hidrogénezett olajokat és transzzsírokat tartalmaznak. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a kekszek, a fánkok, a péksütemények. Korlátozzuk a sült, zsíros ételek fogyasztását, például a gyorséttermi ételeket, hiszen ezek is javarészt transzzsírt tartalmaznak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed