A vegetáriánusok úgy vélik, hogy az a legjobb módja az egészségük megőrzésének, ha ily módon táplálkoznak. Azonban a növényi alapú táplálkozással nem mindig tudunk annyi vitamint és ásványi anyagot, azaz tápanyagot bevinni a szervezetünkbe, amennyire a testünknek szüksége lehet, éppen ezért ezeknek az embereknek további kiegészítőkre lehet szükségük. Milyen kiegészítők fontosak a vegetáriánusoknak? Mutatjuk a válaszokat!
Az egyik kiegészítő, amelyre minden vegetáriánusnak szüksége lehet, nem más, mint a kalcium. Ez a tápanyag segíti az érrendszeri működést, az izmok működését, az idegi átvitelt, illetve a csontok egészségéhez is szükség van erre az ásványi anyagra. A kalcium megtalálható a tejben és a tejtermékekben és olyan növényekben, mint például spenót, káposzta, vízitorma, brokkoli és kelkáposzta.
Ha valakinek alacsony a szervezetében a vasszint, ez oka lehet a vérszegénység kialakulásának. Ha vasat szedünk kiegészítésként, akkor nagyon lényeges, hogy C-vitamint is fogyasszunk mellé, mivel ez megtámogatja a vas felszívódását. Vasban gazdag a spenót, a fehér bab, a burgonya, a csicseriborsó, a kesudió és a paradicsom.
Az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai a halak és a halolaj. Az omega-3 zsírsavak segítenek fenntartani az izmok, az agy és az érrendszer egészségét. Miben található meg még ez a tápanyag? Például a lenmagban, a kendermagban, az avokádóban. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladást, és így minimalizálják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. Ezek a zsírsavak az érelmeszesedés kockázatait is jelentősen le tudják csökkenteni.
A fehérje egy olyan létfontosságú tápanyag, amely a sejtek, a szövetek és a szervek megfelelő funkcióját képes biztosítani. Magas fehérjetartalmú tápláléknak számítanak a hüvelyesek, a quinoa, a hajdina, a zöldborsó, a kendermag, a chiamag, a dió, a bab.
D-vitaminra is szüksége van minden vegetáriánusnak, hiszen biztosítani tudja a csontok, a fogak, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működését és a megfelelő inzulinszabályozást is. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de a halolaj és a gombák is tartalmazzák ezt a vitamint.
A B12-vitamint gyakran hangulatjavító kiegészítőnek tekintik. Ez a vitamin felelős az új vörösvértestek előállításáért, a sejtek anyagcseréjéért és a DNS-szintézisért. B12-vitamint elsősorban az állati eredetű termékek tartalmaznak.
A szervezet cinket, egy alapvető ásványi anyagot használ az immunfunkció és a sejtek anyagcseréjének támogatására. Az egész test sejtjei a cinktől függnek. Több mint 300 aktív enzim összetevőjeként a cink mindenben szerepet játszik, amit a sejtek csinálnak. A cink a rézzel karöltve dolgozik a szervezetben, így nagyon fontos, hogy ne csak cinket, hanem rezet is tartalmazó táplálékokat fogyasszunk. Cinkben gazdagok a diófélék, a magvak, a bab. Rézben gazdag a spirulina, a szezámmag, a kesudió, a kagyló.

