A vízben gazdag táplálékok csökkentik a nyári hőhullámot – ne csak a vizet, az elektrolitokat is pótoljuk

Nyáron az egyik legfontosabb dolog, hogy hidratáltak maradjunk. Éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyek vízben bővelkednek. Mutatjuk, hogy melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök, és azt is, hogy mitől is tartózkodjunk nyáron a nagy melegben.

Az uborka kb. 95%-a víz, nemcsak segít a testünket lehűteni, de rendkívül frissítő hatásokkal is rendelkezik. Fogyaszthatjuk önmagában, de remek salátákat is készíthetünk uborka hozzáadásával.

A paradicsom gyulladáscsökkentő vegyületekben és antioxidáns likopinban gazdag. A likopin rákellenes hatásokkal rendelkezik. A paradicsom ezen kívül tele van A-, C- és K-vitaminnal is.

A zöld leveles zöldségek, például a spenót, szintén sok vizet tartalmaznak. A retek például gazdag forrása a riboflavinnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a rostoknak. A zellernek pedig kb. 95%-a víz.

A nyári meleg leküzdésében a görögdinnye is a segítségünkre lehet. Citrullin nevű vegyületet tartalmaz, amely argininné alakul a szervezetben. Az arginin a nitrogén-monoxid előállításában játszik kulcsszerepet, amely ellazítja az ereket, javítja a vér áramlását, ezek a hatások pedig a szív egészségének tesznek jót.

Meglepő módon a chili vagy más csípős paprika is segíthet a magas hőmérséklet leküzdésében. A paprikafélék kapszaicin nevű vegyületben bővelkednek. Ez a vegyület megemeli a test belső hőmérsékletét, hogy alkalmazkodjon a környezet hőmérsékletéhez, így a test az izzadással képes lesz lehűteni önmagát.

A túró egy olyan probiotikum-forrás, amely segít az emésztés javításában, megakadályozza a túl magas testhőmérséklet kialakulását, illetve a gyomor- és bélrendszeri problémákat.

A nyári magas külső hőmérséklet és a magas páratartalom miatt fokozódik a bőrben a víz párolgásának a sebessége, emiatt pedig sokkal többet és jobban izzadunk, mint a hideg évszakban. Az izzadással járó vízveszteséget azonban pótolnunk kell, mégpedig folyadékfogyasztással, amivel a belső testhőmérsékletünket is csökkentjük. A test hidratálása azonban nemcsak arról szól, hogy fokozzuk a vízbevitelt, hanem az elektrolitok pótlásáról is. Hiszen az izzadással nemcsak vizet veszít a szervezet, hanem olyan ásványi anyagokat is, mint magnézium, nátrium és kálium. Ha nem pótoljuk az elektrolitokat, akkor ez olyan súlyos egészségi problémákat is okozhat, mint az izomgörcsök.

A spenót kb. 93%-a víz, így nagyszerűen hidratálja a testet. Jó vasforrás. A vas elengedhetetlen az oxigén szállításához a szervezetben és az immunrendszer egészségének megőrzéséhez.

A gomba is kb. 92% vizet tartalmaz. Jó forrása a B2-vitaminnak, amely fontos a bőr és az idegrendszer számára. A B2-vitamin segít csökkenteni a fáradtságot, és energiát szabadít fel az elfogyasztott táplálékokból.

A brokkoli kb. 90%-ban tartalmaz vizet. Sok fontos tápanyag is van benne, például K-vitamin, A-vitamin, vas, kalcium és folát.

A kelbimbó 86%-a víz, és szintén a folát jó forrása. Ez kulcsfontosságú, hogy a szervezet vörösvértestet tudjon termelni. A folát segíti az immunrendszer megfelelő működését, és csökkenti a fáradtságot.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed