A vizuális jellemzők szerepe a paprikafajták azonosításában

A szakértők becslése szerint jelenleg a világon mintegy 50 ezer különböző paprikafajta létezik, most ezekből mutatunk be néhány ismert típust. A paprikafajták meghatározásához olyan információkra van szükség, mint a a paprika mérete, színe, alakja, húsának vastagsága, csípőssége, valamint a zöldség növekedési formája.

Az alábbiakban a B.W.A. csapata összegyűjtött minden értékes információt a fűszerpaprika fajták kategorizálásáról.

Röviden a paprikafajtákról

A Capsicum nemzetséghez mintegy 200 paprikafajta tartozik, de a termesztésben mindössze 5 nemesített fajt találunk. Ezek, az étkezési paprika (Capsicum annuum), a cserjés paprika (Capsicum frutescens), a kínai paprika (Capsicum chinense), a bogyós paprika (Capsicum baccatum), valamint a szőrös paprika (Capsicum pubescens).

A paprika gyökere

A paprika gyökérzete erőteljes orsógyökér, melyből az oldalgyökerek egyenletesen elosztva, két szemközti sorban fejlődnek ki. A fejlett paprika gyökérzete sűrű bojthoz hasonlít. A gyökerek túlnyomó többsége a talajfelszínhez közel helyezkedik el.

A paprika hajtása

A hajtásrendszer a növény kifejlett állapotában alul fürtös, felül bogas elágazású, amely a csúcsban többes vagy kettősbogban ágazik el. A termesztett fajták a hajtásrendszerük alapján két típusba sorolhatók. Eszerint folytonos növekedésű és csokros (determinált) alakokat különböztetünk meg.

A paprika levelei

A levelek mérete és alakja a nemzetségen belül is sokféle, amely egyben fajtabélyeg is lehet. A levéltömeg mennyisége szintén eltérő a fajták és hibridek tekintetében. Általános formája tojás vagy lándzsa alakú. Felülete sima, ép szélű, rövid levélnyéllel csatlakozik a szárhoz. A levelek egyesével (szórt állásban) vagy kettesével (átellenes állásban) fejlődnek.

Paprikafajták felhasználás szerint

A különböző paprikafajták legtöbbször a felhasználás alapján kerülnek csoportosításra:

Étkezési paprika

Étkezési paprikát általában meghatározott felhasználási céllal ültetnek. Más típus alkalmas ugyanis a friss fogyasztásra, más a savanyításra és megint más a főzésre, valamint a sütésre.

Fűszerpaprika

Hazánkban volt először céltudatos fűszerpaprika nemesítés Európában. 

1917-ben Kalocsán a Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomáson Obermayer Ernő vezetésével, majd 1927-ben Szegeden szintén Obermayer Ernő vezetésével létrehozták a Szegedi Mezőgazdasági Vegykísérleti és Paprikakísérleti Állomást.

A saját klímánkra a lettek kinemesítve az itthon termesztett fűszerpaprikák, melyekből világhírű őrleményt készítettek a termelők.

Növekedés szerint

A hazai nemesítésű paprikafajták hajtásrendszerük alapján négy csoportba sorolhatók be:

Folytonnövő

Indeterminált, azaz kúszó növekedésűek. A fő szár folyamatosan nő, virágzik és termést hoz.
A teljes fejlettség idejére bogas elágazásúak lesznek.
Fóliasátras hajtatásra is alkalmasak.

Terméshozatal: Hosszabb ideig teremnek, mint a determinált paprikák és időigényebb a tenyészidejük.

Előnyök: Tágabb szedési periódus jellemzi ezt a fajtát. Ideális friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe.

Hátrányok: Szabadföldön termesztett fűszerpaprika esetén nem feltétlenül szükséges a támrendszer, de hajtatásban igen.

Determinált

Determinált, azaz bokros növekedésűek. A fő szára egy idő után befejezi a növekedést, és a virágok, illetve termések a szár oldalán, fürtökben helyezkednek el.
A determinált növekedésű fajták főtengelyének hajtáscsúcsán virágok képződnek, így fejeződik be a növény hosszanti növekedése.
A főtengely oldalsó hajtásokat is fejleszthet, ami leginkább a fűszerpaprika igényeitől eltérő szélsőséges időjárás függvénye.
Az oldalhajtásokon virágok is fejlődnek, de az ezekből keletkező termések később érnek be.

Terméshozatal: Rövidebb ideig teremnek, mint a folytonnövő paprikafajták, de termésük általában bővebb.

Előnyök: Több termés, kevesebb helyet igényelnek és könnyebb a betakarításuk.

Hátrányok: Rövidebb szedési periódus jellemzi őket. és nem ideálisak a friss fogyasztásra.

Féldeterminált növekedésű

A féldeterminált növekedésű fűszerpaprika típusok esetén a főtengely első bogelágazását követő második elágazás a szokásosnál rövidebb oldalágakat fejleszt. Az elágazásokban fejlődő virágok egyesével helyezkednek el. Botanikai szempontból folytonos növekedésű fajtatípus.

Csokros növekedésű

A csokros növekedésű fajtatípus főtengelyének első elágazásában, valamint az oldalhajtásokon csokrosan képződnek a virágok. A termésképződés folyamata a tenyészidő végéig tart.

Termés alakja és színe szerint

A fűszerpaprika termése felfújt bogyótermés, a fűszer- illetve a chilipaprikák esetében azonban toktermésről beszélünk. A termés alakja változatos.

Fűszerpaprika

Az étkezési- és a fűszerpaprika termése lehet édes vagy csípős, ugyanakkor a chili jellegű paprikák kizárólag csípősek. A termés ízét a paprika növény által termelt alkaloid, a kapszaicin adja.

A fűszerpaprika termések színe eleinte zöld, majd az érése során egy barnás átmenetben pirossá, illetve mély bordó színűvé változik. Vannak olyan típusok is, melyek narancssárga vagy lila színű terméseket érlelnek.

Fehér (TV)

Jellemzően fehér színűek, de léteznek sárgásfehér, zöldesfehér és piros változatok is. Vékony húsúak, édes ízűek, és könnyen tölthetők. Főleg lecsóhoz, töltött paprikához, salátákhoz és savanyúsághoz használják.

Hegyes

A fogyasztói ízlésnek megfelelően elsősorban világos vagy középzöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide.

Kápia

Vastag húsúak, édes ízűek. Színük változatos, lehet zöld, sárga, narancssárga, piros vagy akár fekete is. Frissen fogyasztják, grillezik, salátákba és szendvicsekbe teszik.

Kosszarvú

Keskeny háromszögletű vagy szarv alakú típus. Jellemző rá a termés hullámossága a magháznál. Színe a világoszöldtől a sötétzöldig terjed.

Alma

Eredetileg csípős, de a fogyasztói igények miatt édes változata (édesalma) is ismert. Lapos, kerek, vagy szív alakú, vastag húsú fehér színű paprika.

Paradicsom alakú (pritamin)

Hagyományos, régi magyar típus. Színük sötétebb zöld, pirosra érő, lapított alakú, gerezdes fajták. Főleg feldolgozó ipari alapanyag.

Kaliforniai (blocky)

Sötétzöld színűek, a blocky általában kocka alakú, a lamuy hosszúkás formájú. A termések sarkai lekerekítettek. Színük éréskor sokféle lehet, találkozhatunk citromsárga, narancssárga, piros vagy barna színűvel is.

Cseresznye

Gömb vagy kissé lapított gömb alakú, viszonylag kis méretű, zöld színű, pirosra érő paprika. A konzerviparban savanyításra, díszítésre felfűzve és ízesítésére használják.

A paprikafajták azonosítása

A paprikafajták kiválasztásakor figyelembe kell venni a felhasználási célt, a kívánt ízt, színt, csípősséget, a talajtípust, az éghajlatot és a rendelkezésre álló helyet.

Ha segítségre van szükséged a paprikafajták kiválasztása vagy a hagyományos fűszerpaprika termesztéssel kapcsolatban, akkor keresd a B.W.A. munkatársait bizalommal.

The post A vizuális jellemzők szerepe a paprikafajták azonosításában appeared first on Naturahírek Magazin.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed