Az anyagcserére elsősorban az elfogyasztott ételek vannak hatással

Egészséges táplálékok: tálakban különböző magvak, körülöttük zöldségek.

Egészséges táplálékok: tálakban különböző magvak, körülöttük zöldségek.

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nagyon lényeges, hogy az anyagcserénk is jól működjön. Ha minden rendben van az anyagcserénkkel, akkor jobb lesz a memóriánk, és sokkal jobban tudunk fókuszálni, a hormonok is kiegyensúlyozottan fognak működni, kisebb lesz az olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázata, mint a rákos megbetegedések, szívbetegségek vagy Alzheimer-kór. Ha az anyagcserénkkel nincsenek problémák, akkor megtarthatjuk az ideális testsúlyunkat, jobb lesz az állóképességünk, elegendő energiánk lesz egész nap, erősebb lesz az immunrendszerünk és jobb mentális egészségnek is örvendhetünk.

Az anyagcsere egészségére sok minden hatással van. Többek között azok az ételek, amelyeket a nap folyamán fogyasztunk, hatással vannak a mentális egészségünkre, és hogy mennyi stressz ért bennünket a nap folyamán, illetve az anyagcserénket az is meghatározza, hogy mennyit tudunk aludni egy-egy nap, de még a hidratáció szintje is közrejátszik abban, hogy milyen anyagcsere-egészségnek örvendünk.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek negatívan hatnak az anyagcsere egészségére, ilyenek például a feldolgozott élelmiszerek, amelyek sok adalékanyagot, hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, nem mellesleg szinte semmi tápérték nincs bennük. A feldolgozott élelmiszerek transzzsírokban is bővelkednek, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben, és a gyulladás hozzájárul a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásához.

A cukor mértéktelen fogyasztása is egészségtelen, hiszen megemeli a vércukorszintet, ez pedig inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ugyanez érvényes a fehér lisztre is, amely emellett még krónikus fáradtságot is okozhat. Léteznek olyan olajok, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben, és fokozzák a szívroham és stroke kialakulásának kockázatait, ilyen például a kukoricaolaj, a pálmaolaj, a repceolaj és a szójaolaj.

Amennyiben alkoholt fogyasztunk, akkor kevesebb zsírt éget el a szervezetünk, és azt is lassan teszi. Az alkohol is tele van üres kalóriákkal, emellett irritálja a gyomor-béltraktust, ami hosszútávon károsítja a szervezet vitamin-, ásványianyag-, és tápanyag-felszívódási képességét.

A margarin transzzsírokban bővelkedik, ami megnöveli az LDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. A transzzsírok inzulinrezisztenciához vezethetnek, amely pedig nemcsak súlygyarapodást, hanem lassabb anyagcserét is előidézhet.

Mint ahogyan anyagcserét romboló táplálékok léteznek, úgy olyan táplálékok is bőséggel vannak, amelyek fokozzák az anyagcsere egészségét.

A rostokban gazdag táplálékok nagyon jót tesznek az anyagcserének. Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan rostok. Rostban gazdag például az avokádó, a borsó, a lencse, a chiamag, a körte, a lenmag, és voltaképpen az összes gyümölcs és zöldség ebbe a kategóriába sorolható.

A mediterrán étrend is nagyon pozitívan hat az anyagcserére. Fogyasszunk omega-3 zsírsavakban bővelkedő halakat, növényi olajakat, zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat, és nem lesznek problémáink az anyagcserénkkel.

Zöldségek, amelyek fokozzák az anyagcserét: zöldbab, káposzta, zeller, uborka, cukkini, gomba, spárga, karalábé, spenót. Gyümölcsök közül pedig a szeder, a málna, az áfonya, a kivi, a narancs és az alma hat pozitívan az anyagcserére.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed