Az arcunk sok mindent elárul az egészségünkről

Az arcunk tükrözi az egészségi állapotunkat. Mivel az arc különböző részei a különböző szerveinkhez kapcsolódnak, így egy hozzáértő orvos nagyon gyorsan meg tudja mondani, hogy éppen milyen betegségben szenvedünk. Elegendő csak az arcunkra tekinteni, és tudni fogja, hogy mely szervünk beteg, vagy hogy pontosan milyen egészségi problémáink vannak. Mutatunk is néhány olyan betegséget és egészségi problémát, amely az arcunkon is meglátszik.

Amennyiben az arcbőr vagy a szemfehérje sárgás színezetet ölt, úgy az orvos gyanakodhat arra, hogy valamilyen májbetegségben szenvedünk. Ez lehet májcirrózis, de akár még hepatitisz is. Májbetegség során egy bilirubin nevű sárga pigment szabadul fel a szervezetben, emiatt színeződik el sárga színűre mind a bőr, mind pedig a szemfehérje. A sárgaságnak sokféle egyéb tünete is lehet, mint például fogyás, étvágycsökkenés, láz, hasi fájdalom, viszketés, illetve a vizelet és a széklet is halvány színűvé válik.

Amennyiben az arcon pillangó alakú vörös forma, alakzat jelenik meg, az egyértelműen egy autoimmun betegségnek, a lupusznak a tünete lehet. A lupusz egy olyan betegség, amikor is az immunrendszer tévesen ismeri fel a szervezet sejtjeit és szöveteit, és támadni kezdi azokat. Ez a folyamat gyulladást és károsodást vált ki a test különböző részein, beleértve a bőrt, az ízületeket, a szívet, a veséket és más szerveket. A lupusz további tünetei a duzzadt, fájdalmas és érzékeny ízületek, izmok, állandó fáradtság, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, ödéma és gyakori fejfájás.

Ha valakinek fokozott szőrnövekedése van az arcán – ez főleg nők esetében különös és furcsa –, ez hormonális egyensúlytalanságot jelez, azaz megnövekszik az androgén hormonok szintje. Ez voltaképpen a mellékvesék működési zavarát jelenti.

A sápadtság, a sápadt arcbőr általában vashiány miatt alakul ki. A vashiánynak más jelei és tünetei vannak, ilyen például a hideg kezek és lábak, a törékeny körmök, a gyakori fejfájás, a fáradtság és a légszomj.

Az ajkak körüli bőr ki is száradhat és ki is repedezhet. Ez egyértelműen valamilyen tápanyagnak a hiányát jelzi, méghozzá a B12-vitaminnak a hiányát.

A szem alatti puffadást sok minden okozhatja, de a háttérben szinte mindig valamilyen pajzsmirigybetegség áll, ilyen betegség például a Graves-kór is. Vesebetegség következménye is lehet, de ilyenkor nemcsak a szem alatt alakul ki az ödéma, hanem a test más részein is, például a lábakban és a bokán.

A lógó szemhéj az egyik vagy mindkét szemet is érintheti. Ez egy veleszületett állapot is lehet, illetve az életkor előrehaladtával szinte mindenki szembesül ezzel a problémával. Szemhéjfelvarrásra akkor kerülhet sor, ha már a látást is zavarja. A stroke-nak is lehet az egyik tünete, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, hiszen nem szépészeti, hanem súlyos, életet veszélyeztető állapotról van szó.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed