Régebben nem volt ekkora kultusza sem a tudatos bőrápolásnak, sem pedig a napvédelemnek. Napjainkra azonban olyan kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint a fényvédelem igenis nagyon fontos. A mai fiatal generáció – és szerencsére sok idős személy is – rendszeresen használ naptejet és fényvédőt, hiszen ezek a termékek sokat segíthetnek a bőrrák elleni küzdelemben, illetve az öregedési folyamatok lassításában. A bőrrák ellen azonban talán még az egészséges táplálkozás is előnyös lehet, legalábbis egy új kutatás ezt sugallja.
A bőrrákot elsősorban az ultraibolya sugárzásnak (UV) való kitettség okozza. Ez az UV-sugárzás származhat a napból, de mára az is bebizonyosodott, hogy a szolárium is oka lehet a bőrrák kialakulásának. Az UV-sugarak ugyanis olyan molekulákat, szabad gyököket generálnak a szervezetben, amelyek gyulladást okoznak, és károsítják a sejtfunkciókat, illetve a bőr DNS-ét. A sejtek károsodása nemcsak kisebb változásokat, hanem mutációkat is okozhat a sejtekben, ami pedig oka lehet a bőrrák kialakulásának.
Napjainkban az emberek annyira félnek a naptól, hogy sokan már ki sem mernek menni a szabadba, amikor hét ágra süt a nap. Természetesen ez nem megoldás, hiszen napfényre szüksége van a szervezetünknek, azonban bizonyos óvintézkedéseket meg kell tennünk. Az egyik ilyen, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet az arcunkra és naptejet a testünkre, amikor tudjuk, hogy a szabadban tartózkodunk. Fényvédőt javasolt használni az év minden egyes napján. Amikor az UV-sugárzás a legnagyobb, azaz délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, akkor javasolt árnyékot keresnünk. Védjük a bőrünket megfelelő ruházattal. Viseljünk kalapot, hogy megvédjük a fejbőrünket, illetve napszemüveget, amely blokkolja a káros hatású UV-sugarakat.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy még a megfelelő táplálékok is segíthetnek a bőrrák kivédésében. A bőrrák kivédésében sokat segíthet a C-vitamin. Sok C-vitamint tartalmaz a narancs, az eper, a brokkoli, a paradicsom, a paprika, a ribizli.
Az A-vitamin néhány bőrráktípus és a melanoma kockázatait is minimalizálhatja. A-vitaminban gazdag többek között a máj, a tojás és a zöld leveles zöldségek.
A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, és egy olyan antioxidánsról van szó, amely csökkenti a napégés okozta kockázatokat. Sok béta-karotint tartalmaz a narancs, a sárgarépa, az édesburgonya, a tök és a mangó.
Az omega-3 zsírsavak csökkentik a bőrben kialakult gyulladást és a bőrrák progresszióját is. Az omega-3 zsírok gazdag forrásai: halak, magvak, chiamag, diófélék, lenmag.
A rendszeres likopinfogyasztás és az alacsonyabb bőrrák kockázata között szoros összefüggés van. Sok likopint tartalmaz a görögdinnye, a paradicsom, a grépfrút és a papaja.
A polifenolok olyan antioxidánsok, amelyek nagyobb mennyiségben a teákban találhatók meg, és csökkentik a gyulladást, valamint az UV-sugarak okozta károsodást a bőrben. Sok polifenolt tartalmaz a zöld tea és a fekete tea.

