Az Európai Néppártot elhagyó KDNP-s képviselő szerint a frakcióban már a béke szót sem lehetett kimondani

Az Európai Néppárt (EPP) és európai parlamenti (EP-) frakciója megváltozott, az évek során balra tolódott – jelentette ki Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője szerdán Brüsszelben adott sajtónyilatkozatában.

Kedden az EPP úgy döntött, hogy felveszi a hétfős Tisza Párt delegációt a soraiba. A KDNP még ezen a napon úgy döntött, hogy távozik a pártcsaládból és annak frakciójából, mivel „nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba.

A magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak – a KDNP tegnapig teljes jogú tagja volt a jobbközép formációnak. Hölvényi György, aki idáig egy személyben képviseli a magyar kormányt a Néppártban, a Fidesz-KDNP listáján a biztos befutónak számító ötödik helyet kapta, így egyike volt a kormánypárti listáról mandátumot szerző 11 képviselőnek.

Az MTI híre szerint Hölvényi György elmondta, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után „a KDNP nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni”. Véleménye szerint az EPP-nek politikai szükségszerűség, hogy növelje tagjainak számát, azonban a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és „sodródott az árral”. Példaként hozta fel, hogy a frakción belül nem lehet már a családügyekről beszélni, az utóbbi időben „a béke szót sem lehetett kimondani”, továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni.

Mint mondta, kereszténydemokrata politikusként saját munkáját továbbra is következetesen, ezen értékek mentén fogja folytatni.

Óriási kihívások vannak a családdal, nemzettel, környezetvédelemmel, mondhatjuk így, hogy a teremtésvédelemmel és általában az emberi méltósággal kapcsolatban, de az Európai Parlament ahelyett, hogy európai megoldásokat találna, baloldali ideológiától túlfűtött, egyirányú kommunikációt folytat

– tette hozzá.

A képviselő szerint a legfontosabb, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez nagyon közel álló politikai csoportosulást, hogy a munka folytatódhasson.

Nagyon sok olyan kérdés van, amelyre hiányoztak a kereszténydemokrata válaszok, és ezt az űrt kalandorok próbálják betölteni. Ennek kell tulajdonképpen európai szinten és adott esetben nemzeti szinten is gátat szabni

–  mondta.

Hölvényi arra is kitért, hogy az EPP a választások relatív győzteseként a legfontosabb tisztségekért küzd most az EU-ban, és a baloldalnak ezekért cserébe konkrét ideológiai követelései vannak, így a néppárt feláldozza alapvető értékalapú politikáját.

A baloldal a legkeményebb ideológiai alapú kompromisszumokat akar, és ezen az oltáron áldozta fel az EPP a kereszténydemokrata, konzervatív és adott esetben még a liberális jellegét is

– jelentette ki.

Kapcsolódó
Tarr Zoltán vezeti majd Tisza delegációját, de Magyar Péter is beül az EP-be
Azért, hogy Magyar Péter tudjon a magyarországi pártépítésre, mozgalomszervezésre koncentrálni.

The post Az Európai Néppártot elhagyó KDNP-s képviselő szerint a frakcióban már a béke szót sem lehetett kimondani first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed