Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy nem fog beleegyezni, hogy a hadsereg irányítsa Gázát

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter televíziós beszédében azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy „kemény döntéseket” kell hoznia a nem Hamász vezette gázai kormányzás előmozdítása érdekében, mert a háború nyeresége erodálódik, és Izrael hosszú távú biztonsága forog kockán.

Galant arra is figyelmeztet, hogy nem járul hozzá Gáza izraeli polgári vagy katonai irányításához, és hogy a helyi, nem a Hamászhoz tartozó palesztinok általi irányítás Izrael érdeke. Netanjahúnak szerinte nyilvánosan ki kell zárnia az övezetben való folyamatos izraeli kormányzás lehetőségét.

Netanjahu korábban kijelentette, hogy szerinte értelmetlen minden olyan beszélgetés, hogy mi lesz Gázában addig, amíg a Hamászt teljesen le nem győzik. Galant szerint azonban ha nem sikerül a Hamász helyettesítőjét megtalálni a Gázai övezetben, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel akkor a terrorcsoport újraszerveződik és civil ellenőrzést gyakorol.

„Amíg a Hamász megőrzi az irányítást a gázai civil élet felett, újjáépülhet és megerősödhet, így megköveteli az IDF-től, hogy visszatérjen és harcoljon azokon a területeken, ahol már egyszer harcolt” – mondta Galant. – „Le kell építenünk a Hamász kormányzó képességeit Gázában. Ennek a célnak a kulcsa a katonai fellépés, és egy kormányzási alternatíva létrehozása Gázában.”

Szerinte ha ez nem sikerül, akkor két opció van: vagy a Hamász visszaveszi az irányítást, vagy az izraeli hadsereg irányít Gázában. Szerinte az utóbbi óriási erőfeszítés lenne az IDF részéről más területek rovására, véres és gazdaságilag is nehéz lenne.

„Nem fogok beleegyezni az izraeli katonai közigazgatás felállításába Gázában. Izrael nem gyakorolhat polgári ellenőrzést Gázában” – mondta. (Times of Israel)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed