Az sem jó, ha magas, de az sem, ha alacsony a vércukorszint

Nő a kanapén ülve méri a vércukorszintjét.

Nő a kanapén ülve méri a vércukorszintjét.

Az emberek többségének általában nincs gondja a vércukorszintjével. Ők tartoznak a szerencsések közé. Azonban vannak olyan emberek, akiknek alacsony, míg másoknak túlságosan magas a vércukorszintjük. A magas vércukorszintet nevezzük hiperglikémiának, míg az alacsony vércukorszint hivatalos neve a hipoglikémia.

Amennyiben valakinek folyamatosan magas a vércukorszintje, az megnöveli az esélyét a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A cukorbetegséget számos tünet jelezheti, mutatjuk is, melyek ezek!

A magas vércukorszintet a cukorbetegség előszobájaként is szokták nevezni. Egyik jellemző tünetei ennek a betegségnek az emésztési problémák, ugyanis ha valakinek hosszú ideig magas a glükózszintje, az károsíthatja a vagus ideget. Ennek az a szerepe, hogy az elfogyasztott táplálék a belekben és a gyomorban mozogjon, haladjon. Ha ez nem működik megfelelően, akkor kialakulhat étvágytalanság, savas reflux, székrekedés és hányás is.

A magas vércukorszint a vesére is káros hatással van, ami viszont oka lehet a merevedési zavar és a stroke kialakulásának.

A magas vércukorszint káros hatással van a retina egészségére is, ami pedig akár homályos látást vagy látásvesztést is okozhat.

A magas glükózszint az idegek károsodását is előidézheti, ami bizsergő érzést okozhat a végtagokban, azaz a karokban és a lábakban. Ez viszont az immunrendszert is gyengíti.

A hiperglikémia a bőr szárazságát és a száj kiszáradását is okozhatja. A bőrszárazság a könyökön és a láb, boka körül a legszembetűnőbb. A magas vércukorszint ezen kívül a fogínyben is duzzanatot okoz, illetve az arcon és a nyelven fehér foltok jelenhetnek meg.

A növekvő szomjúság is a cukorbetegség első tünete lehet. Ilyenkor a szervezet a szövetekből von el vizet, hogy a felesleges cukortól megszabaduljon, ez pedig nagyobb szomjúsággal jár együtt.

A vese feladata, hogy a vérbe kerülő extra cukrot feldolgozza, és amikor erre nem képes, akkor a vizelettel próbál attól megszabadulni. Ezért is érez szinte minden kezeletlen cukorbeteg személy vizelési ingert.

Az alacsony vércukorszintnek is vannak tünetei és jelei. A glükózszint csökkenésének első jelei között szerepel a fokozott izzadás.
Még az étkezés utáni éhségérzet is jelezheti, hogy alacsony a glükózszint, ilyenkor ugyanis a szervezet nem tudja az ételt energiává alakítani. Energia hiányában pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint szédülés, fejfájás, fáradtság, gyengeség.

Most pedig nézzünk 5-5 olyan táplálékot, amely hatékony a magas és az alacsony vércukorszint kezelésére! Ha magas a vércukorszintünk, akkor nagyon hasznosak lehetnek azok a zöldségek, amelyek nem tartalmaznak keményítőt, mint például az articsóka, a spárga, a brokkoli, a karfiol, a zeller, az uborka. Ezek a zöldségek nemcsak eltelítenek, hanem tele vannak alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. A leveles zöldségek is hasznosak lehetnek, hiszen nem emelik meg a vércukorszintet, mivel alacsony a szénhidráttartalmuk. A kelkáposzta és spenót sok C-vitamint is tartalmaz, amely vitamin segít a cukorbetegség kezelésében. A tojás az egészséges zsírok nagyszerű forrása, amely előnyös a vércukorszint szabályozásában. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a gyulladást és a szabad gyökök számát a szervezetben. A cukorbetegek számára a legjobb mag a chiamag és a lenmag. A chiamag csökkenti a magas vércukorszintet, a lenmag szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatait.

Az alacsony vércukorszinttel rendelkezőknek segíthetnek az édes gyümölcslevek, a cukorkák és sütemények, azonban fontos, hogy egészséges alternatívát válasszunk a vércukorszint emelésére. A keményítőtartalmú zöldségek jó választásnak bizonyulnak, hiszen ezek megemelik a vércukorszintet. Ilyen például a sárgarépa, az édesburgonya, a kukorica, a borsó. A koffeint tartalmazó italok – mint a tea és a kávé – csökkenthetik az inzulinérzékenységet, és növelhetik a vércukorszintet. Az olyan gyümölcsök, mint a szőlő, a cseresznye vagy a mangó, magas szénhidrát- és cukortartalmúak. Ezek a gyümölcsök magas glikémiás indexszel rendelkeznek, és megemelik a vércukorszintet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed