Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba

Megérkeznek hazánk területére az utolsó vonulók is. Május 14-én Apácatorna településen hallottam idén az első éneklő kerti gezét (Hippolais icterina), a madár egy ház udvarán álló lucfenyőfán dalolt.

Utánzásokkal teli éneke semelyik másik hazai madáréval nem keverhető össze. Mindig nagy boldogság tölt el, mikor sikerül is megpillantani e szépséges madarat. Éneklés közben szorgalmasan táplálkozott, élénk sárgás melle a harsány zöld fenyőfán nagyon jól mutatott.

A faj későn, általában május közepén érkezik hazánkba, és a vonulása elnyúlhat egészen június elejéig is.

A költőhelyei a nagyobb folyóinkat kísérő galériaerdők, megyénkhez legközelebb Vas vármegyében, a Rába ártéri erdejében ismertem költőpárokat. Oda is korábban, június közepén zarándokoltam el a hajnali órákban, ha énekében akartam gyönyörködni.

Most itt az alkalom, közvetlenül a város szívében, nevezetesen a Kórház parkjában telepedett meg a madár. Mikor észrevettem, már kirepült fiatalokat vezetgetett a szülő, a kis csutka farkú fiatalok éppen egy juharfa hűvös lombjai között legyeket, pókokat koldultak az öreg madaraktól.

A szülők időnként szünetet tartottak, ekkor tollászkodtak, és nekifogtak a meseszép énekléshez. Daluk utánzással teli, a környék más énekesmadarainak az énekeiből vesznek át részleteket.

Neve alapján joggal kérdezheti a kedves olvasó, hogy miért nem a kertekben telepedik meg. Irodalmi adatok alapján nem kerüli az ember közelségét, mert költhet öreg temetőkben, parkokban és nagyobb kertekben is.

Jellemzően azonban inkább az ártereket választja. Fészke igazi mestermű, fűszálakból, finom kis gyökérdarabkákból készül, a csésze belülről mintha egy esztergályos munkája lenne, olyan szabályos, gyapjúval, szőrszálakkal és finom tollakkal bélelt.

Tojásai is nagyon csinosak, hiszen rózsaszín alapon rőt vöröses pontokkal tarkálltak. Évente csak egyszer költ, a telet Afrika trópusi tájain tölt. Védett madár természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

The post Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed