Berobbant a meggyszezon, kiváló a hazai termés

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet, közölte az MTI-vel a meggyfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a meggy a legősibb gyümölcsök egyike, amelynek helye van a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban is. Belföldön körülbelül 2600 termelő összesen 12-14 ezer hektárt művel, a legutóbbi telepítési támogatás több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvény létrehozásához járult hozzá.

A külföldi kereslet azt jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért az ültetvénytelepítési támogatás folytatódik. A termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére

– tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte emellett a feldolgozóipari üzemek fejlesztését és létesítését ösztönző pályázati lehetőségeket, amelyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulhatnak.

A pályázati és technológiai feltételek adottak, most tehát a fogyasztókon a sor, ha jó minőségű, Magyarországon termett meggyet szeretnének

– mondta Feldman Zsolt.

A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei termést.

Ez nem haladja meg az utóbbi 15-20 év átlagát, de az egyik legfőbb vetélytársnál, Lengyelországban a meggynek legalább a felét elvitték a tavaszi fagyok. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny, a feldolgozóipar számára pedig kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe

– emelte ki Takács Ferenc, és hozzátette, az idén csaknem 10 ezer tonna meggy kerülhet külföldre, és a szűkös kínálat miatt a termelők jó felfelvásárlási árakat remélhetnek. Bízik abban is, hogy a telepítési támogatások megállíthatják, akár vissza is fordíthatják a gyümölcstermő területek zsugorodását.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője közölte, hogy országszerte szerveznek kóstoltókat, recepteket tesznek közzé és nyereményjátékokkal is népszerűsítik a gyümölcsfogyasztást.

A nyári gyümölcsszezon kezdetén különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a meggy egészséges és finom táplálék, amely nemcsak a feldolgozóiparnak, hanem a háztartásoknak is az egyik legfontosabb alapanyaga ilyentájt

-mutatott rá Ondré Péter.

Kapcsolódó
Így segíthetsz, ha korhad a meggyfa törzse
A meggyfa törzsének korhadását többnyire gombás fertőzések okozzák, ami komolyan veszélyezteti a fa egészségét és termőképességét is.

The post Berobbant a meggyszezon, kiváló a hazai termés first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed