Cékla, szilva, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek – sok bennük az antioxidáns és védik az egészséget

Barna tányérban céklasaláta dióval és sajttal, mellette kanál, villa, olívaolaj, vágódeszka.

Barna tányérban céklasaláta dióval és sajttal, mellette kanál, villa, olívaolaj, vágódeszka.

Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szervezetünk számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben, amelyek erős sejtkárosító hatással rendelkeznek.

A szabad gyökök keletkezésében sok minden szerepet játszik, például ilyen a levegő szennyezettsége, az elhízás, az egészségtelen ételek, az alkohol és a cigaretta.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyeknek az oxidatív stressz káros hatásainak ellensúlyozása, sejtjeink integritásának megőrzése a feladatuk. Az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása késleltetheti az öregedési folyamatokat.

Az antioxidánsoknak sokat köszönhetünk, hiszen semlegesítik ezeket a szabad gyököket, és csökkentik a sejtekben az esetlegesen kialakult károkat. Sokféle antioxidáns létezik, nézzünk is most néhányat!

A bogyós gyümölcsök igazi táplálkozási erőműnek számítanak. Az eper, a málna, a ribizli, az áfonya a vitaminok és az étrendi rostok legjobb forrásai. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezetben a gyulladási szintet, illetve jelentősen csökkenti a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kockázatait.

A szilva szintén gazdag antioxidánsokban. A szilva rendszeres fogyasztása jobb kognitív funkcióhoz, magasabb csontsűrűséghez és jobb szív- és érrendszeri egészséghez vezethet.

A cékla kétségtelenül az egyik legjobb antioxidánsokban gazdag zöldség. Ez a gyökérzöldség jelentős mennyiségű nitrátot tartalmaz, amely közvetlen hatással van a szív- és érrendszerre. A cékla antioxidáns és gyulladáscsökkentő polifenolokban is bővelkedik. Rendszeres fogyasztása alacsonyabb gyulladásszinthez, jobb vérnyomáshoz és számos ráktípus kialakulásának jelentős csökkenéséhez vezethet.

A zöld leveles zöldségek csak kevés kalóriát tartalmaznak, ellenben sok vitamint, rostot és ásványi anyagot biztosítanak a szervezet számára. Ezek a zöldségek előnyösek lehetnek a szemünk és az agyunk számára, mivel két erős karotinoid antioxidánst is tartalmaznak: luteint és zeaxantint. Mindkettő képes elnyelni a szembe jutó kék fényt, megvédve ezt a szervünket a degenerációtól.

Az antioxidáns zöldségeket és gyümölcsöket önmagukban, de salátaként is fogyaszthatjuk, így egyszerre több antioxidánst is bevihetünk a szervezetünkbe. Most egy ilyen salátarecept következik.

Diós-szőlős szilvasaláta hozzávalói:

• 5-6 nagyobb szilva,
• 1 fürt fehér szőlő,
• egy kisebb vöröshagyma,
• 10 dkg sajt,
• 4 evőkanál olívaolaj,
• egy citrom,
• ízlés szerint méz,
• egy marék dió pirítva.

Elkészítése:

Készítsük elő a gyümölcsöket. Magozzuk ki a szilvát, és daraboljuk fel. Szedegessük le a fürtről a szőlőszemeket, vágjuk ketté, és vegyük ki a magjait. Keverjük el egy salátástálban a gyümölcsöket, illetve a felkockázott sajtot. Nagyon vékonyan szeleteljük fel a hagymát, és ezt is keverjük a salátához. Az olívaolajban keverjük el a citrom levét és a mézet, és forgassuk a salátához. Pirított dióval szórjuk meg a salátánkat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed