Citrommal, citromos vízzel, magvakkal, zöldségekkel, gyógyteákkal is fenntartható az optimális pH-egyensúly

Női kéz nyúl a konyhapulton lévő pohár citromos víz felé, mellette vágódeszkán felvágott citrom.

Női kéz nyúl a konyhapulton lévő pohár citromos víz felé, mellette vágódeszkán felvágott citrom.

Sokan küzdenek fáradtsággal és energiahiánnyal, csak nem tudják az okokat. Ezek az emberek gyakran panaszkodnak izomfájdalomra, fejfájásra, és gyakran sóvárognak valamilyen édesség után. Elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a szervezetében nem megfelelő a pH-egyensúly.

Az egészségünk múlik azon, hogy fenntartsuk az egészséges pH-értéket. Ahogy azonban öregszünk, úgy sok tényező járul hozzá a szervezet „elsavasodásához”. Például a pH-érték akkor lesz savas, ha túl sok úgynevezett savas ételt fogyasztunk, ha túl sokat stresszelünk, ha nem mozgunk eleget, ha magas a légszennyezettség ott, ahol élünk. A gyógyszerek mértéktelen fogyasztása, a rossz életmódbeli szokások és még a negatív gondolkodás is okozhatja az alacsony pH-értéket a szervezetünkben.

Azonban az emberi szervezetben található a nyirokrendszer nagy segítségünkre lehet, hogy kiszűrje azokat a méreganyagokat, amelyek savas hatásokat okoznak.

A nyirok nemcsak ezeket a hulladékokat, hanem a felesleges folyadékot és a fertőzéseket okozó anyagokat is segít eltávolítani a szervezetből. Azonban egy idő után a nyirokrendszerre is nagy teher hárul, és amennyiben valaki egészségtelen életmódot folytat, akkor ezek a mérgező, savasságot okozó anyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ennek hatására kialakulhat a szervezetben limfoödéma, illetve ez a probléma is oka lehet a rákos betegségek létrejöttének.

A pH-értékek kiegyensúlyozására sokféle módon van lehetőségünk, például az ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, illetve a szerves savak – például a citromsav, az almasav és az ecetsav – rendszeres fogyasztásával könnyedén és egyszerűen megteremthetjük az egyensúlyt.

A pH-egyensúly megteremtésében egyes zöldségek és gyümölcsök is a segítségünkre lehetnek, például a citrom, a lime, a dinnye, az aszalt szilva, a bogyós gyümölcsök, vagy zöldségek közül nagyon hasznos a zeller, a sárgarépa, a petrezselyem, az édesburgonya, a hagyma, a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, az uborka, a spenót, a saláta, a kelkáposzta, a brokkoli és a gomba.

Reggelente fogyasszunk citromos vizet, mivel nagyon sok mindenben a segítségünkre lehet. Segít a pH-egyensúly megteremtésében, a sejtek méregtelenítésében, a hasi zsír csökkentésében, az anyagcsere felgyorsításában, azaz a jó egészség megteremtésében.

Sokféle betegséget és állapotot kapcsoltak a tudósok a pH-egyensúly hiányához: allergiák, érelmeszesedés, rákos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió, cukorbetegség, magas vérnyomás, hormonális egyensúlyhiány, korai öregedés, stroke, Parkinson-kór.

Számos életmód és táplálkozási szokás is tehet arról, ha felbomlik a sav és lúg aránya a szervezetünkben, ilyen lehet például a stressz, a sekélyes légzés, a toxinok, a savas étrend és a fertőzések.

Nagyon lényeges, hogy az étrend legalább 70%-a lúgos ételeket tartalmazzon. Lúgosító táplálékoknak számítanak a zöldségek, különösen az édesburgonya, a répa, a hagyma, a karalábé. A hüvelyesek – mint a bab és a lencse – szintén csökkentik a test savasságát.

Gyümölcsök közül nagyon jó lúgosító hatással rendelkezik a grépfrút, az avokádó, a paradicsom, a meggy, a lime, a citrom.

Egyes magvak is lúgosító hatással rendelkeznek: mandula, szezámmag, tökmag, csíráztatott magvak.

Az egészséges olajok – mint az avokádóolaj, a lenmagolaj, a halolaj és az olívaolaj – szintén a lúgosító étrend részét képezhetik. Italok közül pedig a gyógyteák és a citromos víz segítenek a savasság elleni küzdelemben.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed