Sokan küzdenek fáradtsággal és energiahiánnyal, csak nem tudják az okokat. Ezek az emberek gyakran panaszkodnak izomfájdalomra, fejfájásra, és gyakran sóvárognak valamilyen édesség után. Elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a szervezetében nem megfelelő a pH-egyensúly.
Az egészségünk múlik azon, hogy fenntartsuk az egészséges pH-értéket. Ahogy azonban öregszünk, úgy sok tényező járul hozzá a szervezet „elsavasodásához”. Például a pH-érték akkor lesz savas, ha túl sok úgynevezett savas ételt fogyasztunk, ha túl sokat stresszelünk, ha nem mozgunk eleget, ha magas a légszennyezettség ott, ahol élünk. A gyógyszerek mértéktelen fogyasztása, a rossz életmódbeli szokások és még a negatív gondolkodás is okozhatja az alacsony pH-értéket a szervezetünkben.
Azonban az emberi szervezetben található a nyirokrendszer nagy segítségünkre lehet, hogy kiszűrje azokat a méreganyagokat, amelyek savas hatásokat okoznak.
A nyirok nemcsak ezeket a hulladékokat, hanem a felesleges folyadékot és a fertőzéseket okozó anyagokat is segít eltávolítani a szervezetből. Azonban egy idő után a nyirokrendszerre is nagy teher hárul, és amennyiben valaki egészségtelen életmódot folytat, akkor ezek a mérgező, savasságot okozó anyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ennek hatására kialakulhat a szervezetben limfoödéma, illetve ez a probléma is oka lehet a rákos betegségek létrejöttének.
A pH-értékek kiegyensúlyozására sokféle módon van lehetőségünk, például az ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, illetve a szerves savak – például a citromsav, az almasav és az ecetsav – rendszeres fogyasztásával könnyedén és egyszerűen megteremthetjük az egyensúlyt.
A pH-egyensúly megteremtésében egyes zöldségek és gyümölcsök is a segítségünkre lehetnek, például a citrom, a lime, a dinnye, az aszalt szilva, a bogyós gyümölcsök, vagy zöldségek közül nagyon hasznos a zeller, a sárgarépa, a petrezselyem, az édesburgonya, a hagyma, a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, az uborka, a spenót, a saláta, a kelkáposzta, a brokkoli és a gomba.
Reggelente fogyasszunk citromos vizet, mivel nagyon sok mindenben a segítségünkre lehet. Segít a pH-egyensúly megteremtésében, a sejtek méregtelenítésében, a hasi zsír csökkentésében, az anyagcsere felgyorsításában, azaz a jó egészség megteremtésében.
Sokféle betegséget és állapotot kapcsoltak a tudósok a pH-egyensúly hiányához: allergiák, érelmeszesedés, rákos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió, cukorbetegség, magas vérnyomás, hormonális egyensúlyhiány, korai öregedés, stroke, Parkinson-kór.
Számos életmód és táplálkozási szokás is tehet arról, ha felbomlik a sav és lúg aránya a szervezetünkben, ilyen lehet például a stressz, a sekélyes légzés, a toxinok, a savas étrend és a fertőzések.
Nagyon lényeges, hogy az étrend legalább 70%-a lúgos ételeket tartalmazzon. Lúgosító táplálékoknak számítanak a zöldségek, különösen az édesburgonya, a répa, a hagyma, a karalábé. A hüvelyesek – mint a bab és a lencse – szintén csökkentik a test savasságát.
Gyümölcsök közül nagyon jó lúgosító hatással rendelkezik a grépfrút, az avokádó, a paradicsom, a meggy, a lime, a citrom.
Egyes magvak is lúgosító hatással rendelkeznek: mandula, szezámmag, tökmag, csíráztatott magvak.
Az egészséges olajok – mint az avokádóolaj, a lenmagolaj, a halolaj és az olívaolaj – szintén a lúgosító étrend részét képezhetik. Italok közül pedig a gyógyteák és a citromos víz segítenek a savasság elleni küzdelemben.

