Sokkoló diagnózis, amikor valaki azt hallja az orvosától, hogy emlőrákja van. Talán az lenne a legjobb, ha már az oktatásban is a prevencióra helyeznék a hangsúlyt, hiszen az életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához.
Milyen tényezők, milyen életmódbeli szokások lehetnek az okai az emlőrák kialakulásának? Ilyen például a dohányzás, az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a genetika, az ülő életmód. A betegség kialakulásában nagy szerepe van a nagyobb mellsűrűségnek, de a fogamzásgátlók és a menopauza szakaszában alkalmazott hormonterápia is oka lehet a betegség kialakulásának. A kor előrehaladtával, illetve idősebb korban szintén megnő az esélye a mellrák kialakulásának.
Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek nagyon sokat segíthetnek az egészség fenntartásában és így a rákos betegségek, többek között az emlőrák megelőzésében. Lássunk is ezek közül néhányat, de előbb azt nézzük meg, hogy milyen táplálékokat ne fogyasszunk, ha el szeretnénk elkerülni ezt a rettegett betegséget.
A rákos megbetegedések kialakulásában nagy szerepe van a vörös húsoknak, az alkoholnak, a feldolgozott táplálékoknak, a bő olajban sült ételeknek, a cukros ételeknek és a finomított lisztből készült élelmiszereknek.
Az erjesztett táplálékok csoportjába tartozik a kefir és a savanyú káposzta. Tanulmányok sora igazolja, hogy az erjesztett táplálékok olyan probiotikumokat tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, és így nagy szerepük lehet az emlőrák megelőzésében is.
A mediterrán étrendbe sorolható az extraszűz olívaolaj, amely szintén lecsökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatait.
A bogyós gyümölcsök nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, ezek az antociánok és a flavonoidok, amelyek védelmet jelentenek a test sejtjei számára a különféle károsodásokkal szemben. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy különösen a fekete áfonya lehet nagyon hasznos az emlőrák kialakulása ellen.
A fokhagyma szulfur vegyületekben, C-vitaminban és flavonoid antioxidánsban bővelkedik, és éppen ezen tápanyagok miatt is hatékony lehet az emlőrák megelőzésében. De természetesen önmagában még a fokhagyma sem jelenthet védelmet, hiszen az emlőrák kialakulásában sok más tényező is szerepet játszhat.
A zöld leveles zöldségek sok folátot tartalmaznak, amely köztudottan rákellenes hatással rendelkezik. A brokkoli, a karfiol és a káposzta mintegy fitokémiai erőműveknek tekinthetők.
A citrusfélék is nagyon hatékonyak lehetnek az emlőrák kivédésében, hiszen sok C-vitamint, karotinoidot és folátot tartalmaznak, emellett remek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

