Citrusfélék, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek az emlő egészségéért

Nő fehér pólóban, melle fölé rózsaszín szalag tűzve, háttérben téglafal.

Nő fehér pólóban, melle fölé rózsaszín szalag tűzve, háttérben téglafal.

Sokkoló diagnózis, amikor valaki azt hallja az orvosától, hogy emlőrákja van. Talán az lenne a legjobb, ha már az oktatásban is a prevencióra helyeznék a hangsúlyt, hiszen az életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához.

Milyen tényezők, milyen életmódbeli szokások lehetnek az okai az emlőrák kialakulásának? Ilyen például a dohányzás, az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a genetika, az ülő életmód. A betegség kialakulásában nagy szerepe van a nagyobb mellsűrűségnek, de a fogamzásgátlók és a menopauza szakaszában alkalmazott hormonterápia is oka lehet a betegség kialakulásának. A kor előrehaladtával, illetve idősebb korban szintén megnő az esélye a mellrák kialakulásának.

Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek nagyon sokat segíthetnek az egészség fenntartásában és így a rákos betegségek, többek között az emlőrák megelőzésében. Lássunk is ezek közül néhányat, de előbb azt nézzük meg, hogy milyen táplálékokat ne fogyasszunk, ha el szeretnénk elkerülni ezt a rettegett betegséget.

A rákos megbetegedések kialakulásában nagy szerepe van a vörös húsoknak, az alkoholnak, a feldolgozott táplálékoknak, a bő olajban sült ételeknek, a cukros ételeknek és a finomított lisztből készült élelmiszereknek.

Az erjesztett táplálékok csoportjába tartozik a kefir és a savanyú káposzta. Tanulmányok sora igazolja, hogy az erjesztett táplálékok olyan probiotikumokat tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, és így nagy szerepük lehet az emlőrák megelőzésében is.

A mediterrán étrendbe sorolható az extraszűz olívaolaj, amely szintén lecsökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatait.

A bogyós gyümölcsök nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, ezek az antociánok és a flavonoidok, amelyek védelmet jelentenek a test sejtjei számára a különféle károsodásokkal szemben. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy különösen a fekete áfonya lehet nagyon hasznos az emlőrák kialakulása ellen.

A fokhagyma szulfur vegyületekben, C-vitaminban és flavonoid antioxidánsban bővelkedik, és éppen ezen tápanyagok miatt is hatékony lehet az emlőrák megelőzésében. De természetesen önmagában még a fokhagyma sem jelenthet védelmet, hiszen az emlőrák kialakulásában sok más tényező is szerepet játszhat.

A zöld leveles zöldségek sok folátot tartalmaznak, amely köztudottan rákellenes hatással rendelkezik. A brokkoli, a karfiol és a káposzta mintegy fitokémiai erőműveknek tekinthetők.

A citrusfélék is nagyon hatékonyak lehetnek az emlőrák kivédésében, hiszen sok C-vitamint, karotinoidot és folátot tartalmaznak, emellett remek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed