11 év adatait elemezve egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott nemrégiben, hogy a 2016-ban bevezetett „cukoradó” óta mérhetően csökkent a britek cukorfogyasztása. A Journal of Epidemiology & Community Health folyóiratban összegezték vizsgálati eredményüket a szakemberek, a kutatást a Scimex tudományos hírportál foglalta össze.
A gyerekek napi 4,8 grammal, a felnőttek napi 10,9 grammal kevesebb cukrot fogyasztanak az adó bevezetése óta. E csökkenés mintegy fele a ritkábban fogyasztott cukros üdítőkből jött össze.
Sajnos még ezzel a csökkenéssel sem jutottak el az ideális mennyiségig a fogyasztók, ám azt jelzi, hogy volt értelme bevezetni az adót.
A legtöbb felesleges cukrot az üdítőkkel, ízesített joghurtokkal, kekszekkel és a reggeliző pelyhekkel fogyasztjuk el. A reggeliző pelyhek különösen a kisebb, 4-10 éves gyerekek esetében jelentik a fő cukorforrást, azonban 11-18 éves korra már átveszi az üdítő a vezető szerepet e téren. A brit törvény arra ösztönözte a gyártókat, hogy csökkentsék a termékeik cukortartalmát.
A WHO ajánlása szerint a felnőttek napi 30 gramm (ez 10 szem kockacukor), a 7-10 évesek 24 gramm, a 4-6 évesek 19 gramm szabad cukor fogyasztása a felső határ. Ez a szabad cukor a hozzáadott cukor mellett az olyan cukrokat is magában foglalja, mint a mézben, szirupban, vagy a natúr gyümölcslében lévő.
Azt talán ma már nem kell külön elmondani, hogy a túlzott cukorfogyasztás, különösen a gyerekeknél élethosszig tartó egészségügyi kockázatot jelent.
A vizsgálat alapján a hozzáadott cukrok fogyasztása valóban esett az adó bevezetése után, azonban az nem világos, hogy vajon mással pótolták-e a fogyasztók ezt a „hiányt”. A kutatók egyébként már 2008-tól kezdődően tapasztaltak lassú csökkenést a szabad cukrok fogyasztásában.
A világon jelenleg 50 országban van a cukrot érintő különadó, hazánkban az úgynevezett népegészségügyi különadó hatálya alá tartozik ez a téma.
The post Csökkent a britek cukorfogyasztása az extraadó bevezetése óta first appeared on National Geographic.