Csökkenti az inzulinrezisztenciát a mediterrán térség étrendje

Sokan teszik le a voksukat a mediterrán étrend mellett. Valóban sok érv szól mellette, többek között csökkenti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának a kockázatát. Számos tanulmány arról is beszámolt, hogy ez az étrend rendkívül előnyös lehet a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

Amennyiben valaki szeretne sokáig élni, illetve idősebb korában is jó testi és mentális egészségnek örvendeni, akkor mindenképpen részesítse előnyben ezt az étrendet.

A mediterrán étrendet a növényi alapú élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a diófélék, az olívaolaj magas bevitele jellemzi. A halak, a baromfi rendszeres fogyasztására, valamint a vörösbor, tejtermékek és a tojás mérsékelt fogyasztására is támaszkodik. A mediterrán étrendet az édességek, a vörös hús és a feldolgozott élelmiszerek alacsony fogyasztása jellemzi.

A mediterrán étrend tele van olyan táplálékkal, amely nagyon hatékonyan képes csökkenteni a bőrben kialakuló gyulladást, valamint a szabad gyökök számát, amelyek köztudottan oxidatív stresszt okoznak. Minél magasabb az oxidatív stressz szintje a szervezetben, annál nagyobb esély van arra, hogy a bőrben gyulladás alakul ki, illetve a különféle bőrbetegségek megjelenésére is sokkal nagyobb lesz az esélyünk.

Már gyerekek esetében is bebizonyosodott, hogy a mediterrán étrend mennyire hatékony. Azoknak a gyerekeknek az esetében, akik gyakran esznek a mediterrán étrend által felkínált táplálékokat, például halakat, olívaolajat, zöldségeket és gyümölcsöket, mintegy hatvan százalékkal alacsonyabb az ekcéma kialakulásának a kockázata, ellenben a gyorséttermi kosztot preferáló gyerekeknél jelentősen megemelkedik az ekcémás esetek száma.

A mediterrán táplálkozás alapját képezik a növények. A növényi étrendnek számos előnye ismeretes, ilyen például, hogy alacsonyabb lesz a szervezetben a gyulladás, és fokozott inzulinérzékenység alakul ki. A növényi étrend csökkenti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, mindemellett csökken az elhízás, a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is.

A mediterrán étrend tartalmaz ugyan tejtermékeket, de csak kis mennyiségben. Ennek az étrendnek az alapját képezik a magas antioxidáns-tartalmú táplálékok, mint például a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények. Növényi fehérjéket is tartalmaz a mediterrán étrend; ebbe a csoportba tartoznak a hüvelyesek és a magas rosttartalmú táplálékok, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, a diófélék és a hüvelyesek.

Milyen ételeket és italokat ne fogyasszunk, ha a mediterrán étrendet szeretnénk követni? Például hozzáadott cukorban gazdag ételeket és italokat, vörös húsokat, feldolgozott húsokat, feldolgozott élelmiszereket, transzzsírban gazdag táplálékokat.

A mediterrán étrend előnyeit számos kutatás támasztja alá. Több tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mediterrán étrend védelmet nyújt a metabolikus szindróma és a kapcsolódó kockázati tényezők, például a hasi elhízás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia ellen. A mediterrán étrendhez való ragaszkodás csökkenti a rák számos típusának halálozási kockázatait. Ez az étrend az Alzheimer-kór kialakulásának csökkent kockázatával jár.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed