Csontokat gyengítő tényezők

Idős férfi a földön fekszik a kanapé előtt, mert elesett, mellette szemüveg és járóbot.

Idős férfi a földön fekszik a kanapé előtt, mert elesett, mellette szemüveg és járóbot.

Csontjaink védelme és egészsége prioritást kell, hogy élvezzen, hiszen nem mindegy, hogyan is éljük le életünk utolsó 10-20-30 évét. A csontokat is lehet és kell is táplálni, illetve nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Logikus, hogy az egészségtelen ételek csakis rosszat tehetnek a csontjainkkal. Mutatunk is néhány olyan ételt és italt, amely nagy kárt tehet a csontjainkban!

Az inaktív életmód rendkívül rossz hatással van a csontokra, ellenben a testmozgás erősebbé és ellenállóbbá teszi a csontokat. A rendszeres kerékpározás ugyan jót tesz a szív és a tüdő egészségének, azonban nem növeli meg a csontsűrűséget. A séta, a gyaloglás, a túrázás és a futás azonban jótékonyan hat a csontsűrűségre. Érdemes többféle sportot is gyakorolni, például tenisz, úszás, kerékpározás, súlyzózás és tánc.

Ha keveset vagyunk a szabadban, akkor a szervezetünk nem jut elegendő D-vitaminhoz, pedig ez a vitamin az egyik kulcstényezője az egészséges csontoknak. Fontos, hogy a D-vitamint táplálkozás útján is bevigyük a szervezetünkbe, például halakkal, gombákkal és tejtermékekkel.

A csontvesztés megelőzése érdekében mindenképpen nagyon fontos, hogy korlátozzuk az alkoholfogyasztásunkat. Az alkohol ugyanis megzavarhatja a kalcium felszívódását.

A túl sok üdítő és kóla is károsíthatja a csontokat, mint ahogyan az is, ha túl sok teát vagy kávét fogyasztunk, ugyanis ezek az italok koffeint tartalmaznak, amely nemcsak a kalcium, hanem a csontok foszforszintjét is csökkenti.

A rendszeres dohányzás gátja lehet annak, hogy a testünk egészséges csontszövetet és csontsejteket hozzon létre. Minél több ideig dohányzik valaki, annál hosszabb ideig tart ez a folyamat, azaz annál kevesebb csontsejt keletkezik, aminek a csontritkulás lesz az egyenes következménye. Ha abbahagyjuk a dohányzást, akkor is kell egy kevés idő, hogy ezek a csontépítő folyamatok elinduljanak, de legalább esélyt adunk magunknak és a csontjainknak is.

Egyes gyógyszerek is fokozhatják a csontritkulás kialakulásának kockázatait, illetve az olyan gyulladásos betegségekét is, mint például a reumatoid artritisz vagy a Crohn-betegség.

Az alacsony testtömeg és ezzel együtt az alacsony BMI is oka lehet a csontvesztésnek és a gyakori csonttöréseknek. Amennyiben alacsonyabb a testsúlyunk, akkor mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal, hogy milyen kiegészítőket javasol a csontritkulás megelőzése érdekében!

Idősebb korban tehát egyre nagyobb a csontritkulás kockázata. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni az otthonunk biztonságos kialakítására, hogy ezzel is csökkentsük az elesések kockázatait.

Léteznek gyümölcsök és zöldségek, amelyek rendszeres fogyasztásával szintén sokat tehetünk a csontjaink egészségéért. A szervezet K-vitamint használ a csontépítéshez szükséges fehérjék előállításához. A K-vitamin hatással van a csontépítő folyamatokra is, ugyanis szabályozza az oszteoblasztokat és az oszteoklasztokat, azaz a csontok belsejében lévő sejtek építését és átalakítását. K-vitaminban gazdag zöldségek: vízitorma, spenót, petrezselyem, kelkáposzta, zöldbab, brokkoli, spárga.

A szervezetnek kalciumra is szüksége van. Ha nincs elegendő ebből a tápanyagból, akkor a szervezet a csontokból fogja ezt a tápanyagot kivonni. Kalciumot egyes zöldségek is tartalmaznak, például a brokkoli, a káposzta, a mustárzöld.

A szervezet magnéziumot használ kofaktorként több mint 300 biokémiai reakcióban, hogy megfelelően működjön. A magnézium zöldségforrásai: paradicsom, édesburgonya, spenót, articsóka, céklazöld.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed