Egészséges csontozat és ízületek

A D3-vitaminnak nagy szerepe van az egészséges csontozat és ízület fenntartásában. Azonban ennek a vitaminnak nemcsak ebben van nagy szerepe, hanem abban is, hogy segít a foszfor maximális felszívódásában, illetve lehetővé teszi, hogy elegendő foszfor kerüljön és maradjon a szervezetben, ami ugyancsak a csontozatot és a fogazatot hivatott megerősíteni.

A D3-vitamin az ízületeket, pontosabban az ízületek körüli izmokat is segít megerősíteni, illetve kiemelt szerepe van még az immunrendszer megerősítésében is.

Ez a vitamin az inzulinszint szabályozásában is kiemelt fontossággal bír.

Télen nagyon sokan szenvednek az úgynevezett szezonális depresszió miatt, ugyanis ilyenkor csak kevés D-vitamin kerül a szervezetünkbe.
Ezzel a vitaminnal kapcsolatban azt is megállapították, hogy hiányában a tüdő egészsége is veszélyben van. Különösen ősszel és télen a megfázásos időszakban van nagy szükségünk erre az immunerősítő vitaminra.

Az ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Ilyenkor gyulladás alakul ki a kezek és a lábak ízületeinél, ami aztán komoly fájdalmakat is előidézhet.

Erre a betegségre nincs gyógymód, és pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi is okozza. Annyi azonban bizonyos, hogy az immunrendszer az ízületeket támadja, ami az ízületek gyulladását okozza, amelyek pedig merevvé és fájdalmassá válnak. A D3-vitamin nemcsak az ízületi gyulladás természetes kezelésében játszhat fontos szerepet, de rendszeres bevitelével a betegség megelőzhetővé is válhat, ugyanis a D-vitamin erősíti a csontokat és az izmokat, mindemellett erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást.

Sok vizsgálat mutatott rá, hogy azoknál a személyeknél, akiknél ízületi gyulladást diagnosztizálnak, gyakran mutatnak ki D-vitamin-hiányt is.

A D3-vitamin még a csontsűrűség megőrzésében is nagy szerepet játszik, ezzel pedig jelentősen lecsökkenhet a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nem pusztán a végtagokban képes megnövelni a csontsűrűséget, hanem a gerincben is. Ez nagyon lényeges, hiszen a kor előrehaladtával a gerincben csökkent ásványianyag-sűrűség a gerinc nagyfokú görbületét is okozhatja.

Az izmok erősítése csökkentheti az ízületek terhelését. Edzés előtt mindig be kell melegíteni a sérülések elkerülése érdekében. Az edzés előtti nyújtással és bemelegítéssel elkerülhető az ízületi fájdalom vagy az inak gyulladása.

Az extra túlsúly megterheli az ízületeket, elsősorban a térdízületeket, azonban már néhány kiló leadása is csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a keringést.

A dohányosok általában alacsonyabb csontsűrűséggel rendelkeznek, és esetükben nagyobb a törések kockázata, mint azoknál, akik nem dohányoznak. A dohányzás fokozhatja a csontritkulás, a hátfájás és az íngyulladás kockázatait is.

Az egészséges táplálkozás jót tesz az ízületeknek, mert segít az erős izmok és csontok felépítésében. A csontok számára fontos, hogy mindennap elegendő kalciumot kapjanak. Ezt elérhetjük olyan táplálékok fogyasztásával, mint tej, joghurt, brokkoli vagy füge. Az izmok miatt fontos, hogy elegendő fehérjét is fogyasszunk. A sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a bab és más hüvelyesek, valamint a diófélék jó fehérjeforrásnak számítanak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed