

A szervezetünknek különféle tápanyagokra van ahhoz szüksége, hogy egészségesek maradjunk, hogy elkerüljenek bennünket a különféle betegségek. Most néhány olyan tápanyagot gyűjtöttünk össze, amelyre mindenkinek szüksége van az optimális egészség fenntartásához.
Az A-vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, illetve biztosítani tudja az erős immunrendszert és a reproduktív egészséget is. Erre a vitaminra van szükség a vitalitásunkhoz, de a tüdő, a szív és a vese sem nélkülözheti. A-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, ha rendszeresen fogyasztunk zöld leveles zöldségeket, sárgabarackot, sárgarépát vagy édesburgonyát.
C-vitaminra is elengedhetetlenül nagy szükségünk van. Nevezik még aszkorbinsavnak is ezt az antioxidáns vitamint. Ez a vízben oldódó vitamin védelmet jelenthet a sejtek számára a cigarettafüst, a légszennyezettség vagy a káros hatású UV-sugarak által okozott szabad gyökökkel szemben.
A C-vitamin segít a sebek gyors gyógyulásában, feszessé varázsolja a bőrt, és az immunrendszer egészségét is biztosítani tudja. Nagyobb mennyiségben a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a zöld leveles zöldségek tartalmazzák.
Az E-vitamin is nagyfokú védelmet jelent a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem segít az erek kitágításában és a vérrögképződés megelőzésében is. Nagyobb mennyiségben a növényi olajok, a sötétzöld zöldségek, a diófélék és a magvak tartalmazzák.
A krómnak nagy szerepe van a vércukorszint szabályozásában. Ha elegendő húst, zöldséget és gabonát fogyasztunk, akkor biztos, hogy elegendő krómot viszünk be a szervezetünkbe.
A kalcium a D-vitaminnal együttműködve segít a csont erejének felépítésében és annak fenntartásában. Önmagában a kalcium azonban semmit sem ér, sőt fokozza az erekben a plakk-képződést, illetve a meszesedést is elősegíti. A tej és a tejtermékek, illetve a zöld leveles zöldségek gazdag forrásai ennek a tápanyagnak.
Szelénre a pajzsmirigyhormonok termelődése miatt van szükség. Ennek a tápanyagnak nagy szerepe van a kalóriaégetésben is. A baromfi és a tojás is bővelkedik ebben a tápanyagban.
Az omega-3 zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és nagy szerepük van az agy egészségének fenntartásában. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a halak, a lenmag és a dióolaj.
Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Szerepük abban rejlik, hogy információkat továbbítanak az agy és a test között, de segítenek a csontok felépítésében és az anyagcsere szabályozásában is. A magas fehérjetartalmú táplálékok sok aminosavat tartalmaznak.
A cink egy étrendi mikrotápanyag, amely alapvető szerepet játszik a génexpresszióban, valamint a sejtek fejlődésében és replikációjában. A cink segít javítani a sebgyógyulást és az immunitást is.
A vas egy szintén alapvető mikrotápanyag. A szervezetnek szüksége van vasra a különböző funkciók elvégzéséhez, például oxigént szállít a hemoglobin előállításához.
A kálium segíti az izom-összehúzódás szabályozását, az egészséges idegműködés fenntartását, a folyadékegyensúly szabályozását, és a szív- és érrendszer egészségét is biztosítja.
