Együk vagy ne együk – terítéken a fagyasztott zöldségek

Sokan nagyon szkeptikusak a fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban, hiszen sokan úgy vélik, hogy ezek a táplálékok nem tartalmaznak elegendő tápanyagot. Ez egyáltalán nincs így, mutatjuk is, hogy miért!

A zöldségek és a gyümölcsök fagyasztása nem gátolja meg azt, hogy ezek a táplálékok továbbra is megtartsák mind az ízület, mind pedig a tápértéküket. Vannak olyan esetek, amikor a fagyasztott zöldségek még több tápanyagot is tartalmaznak, mint a frissen vásárolt termékek.

Az eredeti helyszínről az értékesítési helyre történő szállítás napokig vagy akár hetekig is eltarthat. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a még éretlen vagy félig érett termékeket szüretelik le, majd olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek a szállítás során történő érést teszik lehetővé. Ellenben a gyorsfagyasztásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket akkor szedik le, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák, azaz akkor, amikor kellően érett állapotba kerülnek. A fagyasztott zöldségek tehát kiváló minőséggel rendelkeznek. Azonban az éretlen vagy túlérett zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma akár 70%-kal is kevesebb lehet, mint a kellően érett társaikban.

A fagyasztott élelmiszerek nem igényelnek hozzáadott tartósítószert sem, a betakarítást követően azonnal hőkezelésen mennek keresztül. Míg sok zöldség és gyümölcs gyakran akár egy hónapot is utazhat, és a szállítók speciális vegyi anyagokkal kezelik azokat, amelyek elnyomhatják ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az ízét, szagát, és sok esetben még azt sem vesszük észre, ha penészesek.

A fagyasztott élelmiszerek lényegesen kevesebb olyan baktériumot tartalmaznak, amelyek ételmérgezést okozhatnának. Ezzel szemben a friss termékek több kézen is átmennek, és nagyobb esély van a szennyeződésre, ami bennünket is könnyedén megfertőzhet.

A friss zöldségek és gyümölcsök abban az esetben egészségesebbek, ha mi magunk szedjük azokat le, azaz ha a saját kertünkben termesztettük azokat. Azonban csak keveseknek van esélye és lehetősége, hogy saját veteményes- és gyümölcsöskertjük legyen.

Természetesen a fagyasztott termékek vitamin- és ásványianyag-tartalma is csökken a betakarítást követően, de nem számottevően. Igazából a főzés és sütés során veszítik el ezek a táplálékok a tápanyagtartalmuk legnagyobb részét. A hőmérséklet-ingadozásra a C-vitamin a legérzékenyebb. Az A-vitamin egy része a tárolás során semmisül meg, a folát mennyisége azonban változatlan marad a fagyasztást követő egy évben. A karotinoidok mennyisége sem csökken olyan nagymértékben a fagyasztás során. A brokkoli tápanyagtartalma is csupán 10 %-kal lesz kevesebb a tárolás során.

A fekete áfonya és a szeder tele van antioxidánsokkal. Számos tanulmány számolt be arról, hogy ezek az antioxidánsok még jobban kifejtik a hatásukat a fagyasztás után, azaz még táplálóbbakká és egészségesebbé válnak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed