Az emésztési probléma emberek millióit érinti világszerte. Ez talán a nyugati étrendnek is köszönhető, amely nagyon sok feldolgozott táplálékot tartalmaz. Az emésztési probléma nagyon sokrétű, hiszen érintheti a beleket és a gyomrot is, így kialakulhat székrekedés, hasmenés, a kettő váltakozása, fokozott bélgázképződés és más emésztési zavarok. Manapság sokan küzdenek IBS-szel, azaz irritábilisbél-szindrómával, amely nem csupán egy emésztőrendszeri megbetegedés, hanem köze van az agyhoz, pontosabban a mindennapos stresszhez, a depresszióhoz és a szorongáshoz. Ha valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvedünk, akkor jobb elkerülni az olyan ételeket, amelyek kiváltják és fokozzák a panaszokat, ellenben érdemes minél több gyomor- és bélbarát táplálékot fogyasztani, amely nagyon pozitívan hat az emésztésre. Most ezen táplálékok közül mutatunk be néhányat!
Amennyiben szeretnénk elkerülni a gyomor- és bélrendszeri problémákat, akkor a fehér lisztből készült kenyér, péksütemények vagy a fehér rizs helyett mindenképpen válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákat, hiszen az optimális vastagbélfunkcióhoz naponta legalább 25 grammnyi rost elfogyasztása szükséges. A finomított szénhidrátokkal szemben a teljes kiőrlésű gabonákból készült táplálékok sok rostot, valamint hozzáadott tápanyagokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Amikor a bélbaktériumok rostot erjesztenek, rövid láncú zsírsavakat termelnek, ezek a molekulák pedig ösztönzik a megfelelő működést a vastagbélben lévő sejtekben, ahol az immunsejtjeink 70%-a is él.
A zöld leveles zöldségek – mint a spenót vagy a kelkáposzta – kiváló rostforrások, illetve olyan tápanyagokat is tartalmaznak, mint folát, C-vitamin, K-vitamin és A-vitamin. A kutatási eredmények szerint a zöld leveles zöldségek olyan típusú cukrokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. A sok rost fogyasztása lehetővé teszi az ideális bélmikrobiom kialakulását is.
Azoknak, akik IBS-ben vagy bélérzékenységben szenvednek, mindenképpen ragaszkodniuk szükséges a sovány fehérjék fogyasztásához, illetve kerülniük kell a zsírban gazdag, olajban sütött ételeket is. A magas zsírtartalmú táplálékok ugyanis a vastagbél összehúzódását eredményezik. A vörös hús fogyasztása sem javasolt, mivel ezt nehezebb megemészteni, közben fokozatosan szaporodnak a vastagbélben az úgynevezett rossz bélbaktériumok, amelyek tovább fokozzák az emésztési panaszokat.
Amennyiben valaki hajlamos a fokozott gázképződésre és a puffadásra, mindenképpen kerülje el a fruktóz (gyümölcscukor) fogyasztását. Például magas fruktóztartalommal bír az alma, a körte, a mangó. A bogyós gyümölcsök és a citrusfélék – különösen a narancs és a grépfrút – csak kevés fruktózt tartalmaznak, így sokkal jobban tolerálhatók, mint más gyümölcsök. A banán is az alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök közé tartozik. Rostban is gazdag, inulint is tartalmaz, amely serkenti a jó baktériumok növekedését a bélben.
Egy emésztést segítő italt is készíthetünk, mutatjuk a receptet!
Emésztést segítő gyömbéres ital hozzávalói:
• egy pohár víz,
• egy ujjnyi friss gyömbér,
• egy kisebb citrom vagy lime,
• egy teáskanálnyi méz,
• egy csipet himalájai só,
• ¼ teáskanálnyi őrölt fekete bors.
Elkészítése:
Öntsünk egy pohárba vizet, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a citrom vagy lime kifacsart levét, a mézet, a sót és a borsot. Keverjük össze a hozzávalókat, majd fogyasszuk is el ezt a finom italt.

