Ennyiért szerezte meg a Librit a NER

A NER legfontosabb elitképzője, az állami vagyonnal kistafírozott MCC két lépésben nyelte le a piacvezető könyves céget, a Libri csoportot.

A 2023-as üzleti évében 33,5 milliárdosra nőtt a Libri-Bookline Zrt. forgalma, derül ki a társaság konszolidált eredménykimutatásából. Az adózott eredmény szerényebb lett, a megelőző évi 2,35 milliárd után 1,7 milliárd forint.

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata, Axialis Holding, megvásárolta a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját is, így kisebbségiből fő tulajdonossal lépett elő.

500 milliárdos elitképző

Az MCC mára a kormányzati kultúrpolitika egyik központja lett, magát tehetséggondozó intézményként definiálja. 2020-ban az alapítvány pár hónap alatt közel 500 milliárdnyi állami vagyont kapott ingyen, ajándékba: ingatlanokat, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót (ezek után évente osztalék is jár), de költségvetési átcsoportosítással közvetlen állami forrásokat is (volt, hogy a covid miatt felállított gazdaságvédelmi alapból). Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az eladó, az SQ Invest Kft. volt, ezen keresztül volt többségi tulajdonos a Libri csoportban Balogh Ákos egykori alapító, és családtagjai.

A cég a tavalyi évét minimális forgalom mellett 18,5 milliárdos adózott eredménnyel zárta le. A kiegészítő mellékletből az derül ki, hogy

ebből 14,9 milliárd a „részesedés értékesítésének árfolyam nyeresége”, vagyis ez lehet a Libri-részvényekért kapott összeg,

míg 2,8 milliárd jött kapott osztalékból, ez még szintén a Libri csoport eredményeiből felvett összeg lehet.

Baloghék ebből végül 550 milliót vettek ki osztalékként, de ebből csak 250 millió a most kifizetett összeg, mert egy 300 milliós osztalékelőleg felvételéről már korábban döntöttek.

Több ebből

Rogán Cecíliáék megvárták a választás másnapját, ennyit termelt tavaly a pénzgyáruk
Nem volt jó éve az Aldinak és a Sparnak, a többiek hasítottak

Az MCC 2020-ban lépett be tulajdonosként a piacvezető könyves cégbe, Spéder Zoltánt vásárolták ki. A G7 információi szerint az MCC akkor 5,4 milliárd forintért szerezte meg a Libri csoport részvényeinek 30,9 százalékát tartalmazó csomagot, és vele együtt megörökölte Spédertől a kvázi vétójogokat is. Ez a felállás azonban megnehezítette a döntéshozatalt, az MCC szava nélkül ugyanis fontos kérdésekben nem lehetett dönteni. Baloghék például osztalékot sem tudtak kivenni a cégből 2022-ben. Végül kiszálltak a csoportból, bár Balogh Ákos tagja maradt az igazgatóságnak.

Ez azt jelenti, hogy a könyvpiac legfontosabb szereplőjének megszerzésére több mint 20 milliárd forintot fordított az állami vagyonnal megajándékozott MCC.

The post Ennyiért szerezte meg a Librit a NER appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed