Epsom-só, illóolajok, Aloe vera és zab pikkelysömörre

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amikor is az immunrendszer a saját test sejtjeit és szöveteit nem ismeri fel és azokkal úgy bánik, mintha csak betolakodók volnának.

A pikkelysömör hámló, viszkető bőrt okoz, amely nemcsak viszket és fájdalmas, de lelkileg is nagyon megterhelő azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek. A pikkelysömör nevű betegséget kezelni kell. Kiegészítő terápiákat is ki lehet próbálni, azonban mindig egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, mielőtt bármilyen természetes alternatívát kipróbálnánk. Mutatunk is néhány olyan természetes szert, amely szintén hatékony lehet a pikkelysömör kezelésében.

Az egyik ilyen természetes szer nem más, mint az almaecet, amely hatékonyan enyhíti a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. Alkalmazhatjuk a fejbőrünkre, de mindenképpen vízzel kell hígítani 1:1 arányban. Nemcsak a fejbőr lesz hálás, ha hajmosást követően ezzel öblítjük le a hajunkat, hanem a testünk is. A meleg fürdővizünkhöz adhatunk 1-2 csészényi almacetet, amely nagy megkönnyebbülést nyújthat a viszkető, gyulladt bőrnek. Az almaecetet úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy gézdarabot nedvesítünk meg almaecet és víz keverékében, és ezt helyezzük a pikkelysömörös bőrfelületre.

Az Aloe vera nyugtató hatásokkal rendelkezik. Gélje nagyon jól hidratálja a bőrt és tele van olyan tápanyagokkal, amelyek hatékonyak a gyulladt bőr természetes gyógyításában. Az Aloe vera gél a pikkelysömör tüneteit tudja enyhíteni, úgymint száraz és gyulladt bőr, viszketés és irritáció.

Az irritált bőr megnyugtatására a zabot is használhatjuk. A legjobb típusú zab a porrá őrölt kolloid zabpehely. Öntsünk egy csészényi a fürdővízhez és élvezzük ki a zab bőrnyugtató hatásait. Ha nem szeretnénk a fürdővizünkhöz adni, akkor készítsünk pasztát zabpehely és víz elegyéből, és ezt simítsuk a bőrünkre.

Az Epsom-só egy a természetben előforduló só, amely magnéziumot és szulfátot is tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok előnyösek lehetnek a szervezet, különösen a bőr számára, hiszen csökkentik az irritációt és a gyulladást. Az Epsom-sót hozzáadhatjuk meleg fürdővízhez, ami szintén nagyon hatékonyan csökkenti a kellemetlen tüneteket.

Egyes illóolajok is csökkenthetik a pikkelysömör tüneteit. Az illóolajokat soha nem önmagukban, hanem mindig valamilyen hordozóolajjal elkeverve használjuk, hogy elkerüljük a bőrirritációkat. A pikkelysömör kezelésében segítségünkre lehet a levendulaolaj. A levendula-illóolaj fokozza a vérkeringést, segít a bőr kondicionálásában, illetve nyugtató és hidratáló hatásokkal rendelkezik. A levendulaolaj gyulladáscsökkentő és antiszeptikus tulajdonságai segítenek a gyógyulás felgyorsításában.

A rózsaolaj szintén rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Nagyon hatékony az érzékeny bőr megnyugtatásában, ezen kívül bőrpuhító és nedvességmegkötő hatásokkal is rendelkezik.

A teafaolajnak antibakteriális és gombaellenes hatásai vannak. A teafaolajat meleg fürdővízhez is adhatjuk, de samponhoz is hozzákeverhetjük. Ma már kifejezetten teafaolajos samponok is kaphatók.

A kókuszolaj is segíthet a pikkelysömörben szenvedőknek. Nagyon gyengéd a bőrhöz és remek gyulladáscsökkentő is.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed