Mai stresszes világunkban nagy szükségünk van a táplálékokkal kapcsolatos ismeretekre. Miért? A napi stressz egy negatív folyamatot indít el, ami szabad gyököket szabadít fel a szervezetben. Miért károsak ezek a szabad gyökök? Többek között a sejteket rombolják, oxidatív stresszt okoznak. Amikor a sejtek károsodnak, akkor akár regenerálódhatnának is, de ha a stressz nem szűnik meg, akkor ez nem következik be. Mi történik? Először csak a sejtek károsodnak, majd a szövetek és a szervek is, azaz betegségek alakulnak ki, ami ellen a szervezet már nem tud kellőképpen védekezni. Azonban ha mindennap antioxidánsokban bővelkedő táplálékokat fogyasztunk, akkor a sejtkárosító szabad gyököknek csak kevés esélyük lesz a romboló munkájukat elvégezni. Rengeteg antioxidánsban bővelkedő táplálék létezik, mutatunk is néhányat!
Olyan táplálékok listáját gyűjtöttük össze, amelyek hazánkban is megteremnek, és bárki számára könnyedén elérhetőek. Ilyen antioxidánsban gazdag táplálék például a cékla. A cékla egy rendkívül népszerű gyökérzöldség, amelynek a legismertebb antioxidánsa a betalain. Ennek a vegyületnek nagy szerepe van a vastagbéldaganat és más, az emésztőrendszert érintő betegségek kivédésben. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, vasat, folátot és káliumot, amelyek nagyon sokat segíthetnek a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentésében.
A paradicsomot nagyon sokan kedvelik. Sok-sok antioxidánst tartalmaz, például A-vitamint, likopint és C-vitamint, amelyek amellett, hogy gyulladást csökkentenek, még a szív és az immunrendszer egészségét is védik.
A kelkáposzta egy rendkívül tápláló zöldség, amely vitaminokban, antioxidánsokban és kalciumban is bővelkedik, ily módon a csontok egészségét hivatott megőrizni.
A C-vitamin egy erős antioxidánsnak számít. Sok C-vitamint tartalmaz a brokkoli, a kelbimbó, a sárgadinnye, a karfiol, a grépfrút, a leveles zöldségek, a kivi, a citrom, a borsó, az eper, a paradicsom, a paprika, az édesburgonya.
Az E-vitamin is antioxidánsnak számít. Gazdag forrásai: avokádó, mángold, zöld leveles zöldségek, napraforgómag, spenót.
A fenolos vegyületek is antioxidáns hatással rendelkeznek. Fenolos vegyület például a kvercetin, amely megtalálható az almában és a hagymában. Ilyen antioxidáns hatása van a katekineknek, amelyek gazdag forrása a tea – főleg a zöld tea – és a bogyós gyümölcsök; a rezveratrol, amelyet a szőlő tartalmaz nagyobb mennyiségben; az antociánok, amelyeket a bogyós gyümölcsök, kiváltképp a fekete áfonya tartalmaz leginkább.
Az antioxidánsokat sokféleképpen bevihetjük a szervezetünkbe: teával, turmixitalokkal és salátákkal is. Ezúttal egy salátareceptet mutatunk, amely igazi antioxidánsbombának számít.
Petrezselymes-paradicsomos zellersaláta hozzávalói:
• egy csokor petrezselyem,
• 2 alma,
• 2-3 db újhagyma,
• olívaolaj,
• só és bors ízlés szerint,
• 1 nagyobb zeller,
• 2 paradicsom,
• 1 lime.
Elkészítése:
Az almát és a zellert hámozzuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt vékony szeletekre. Keverjük össze egy tálban a felszeletelt paradicsommal együtt. Adjuk hozzá a fűszervágóollóval felaprított petrezselyemzöldet és a vékonyan felaprított újhagymát is. Az olívaolajban keverjük el a lime levét, a sót és a borsot, és forgassuk a salátához.

