Ezek az étkezési módok gyengítik a szervezet védelmi vonalát

Női kéz egy szűrőn keresztül porcukrot szór a süteményre.

Női kéz egy szűrőn keresztül porcukrot szór a süteményre.

Ahhoz, hogy sokáig aktívak és energikusak maradjunk, nagyon fontos az immunrendszer védelme és erősítése. Az immunrendszert sok minden gyengítheti: mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozási szokások, állandó idegeskedés. Mutatjuk, hogy milyen dolgok segítik az immunrendszer gyengülését, és azt is, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk működése optimális maradjon.

Néha egy-egy pohár bor nem árt az egészségnek, azonban a mértéktelen alkoholfogyasztás káros. Kutatások igazolják ugyanis, hogy a gyenge immunrendszer és a rendszeres, mértéktelen alkoholfogyasztás között szoros kapcsolat áll fenn. A gyengített hatás azt is jelenti, hogy aki sok alkoholt fogyaszt, annak sokkal nagyobb esélye van például a tüdőgyulladás kialakulására, illetve az akut légzőszervi stressz-szindróma kialakulására. A fokozott alkoholfogyasztás nehezíti a sebgyógyulást, és a fertőzések kialakulásának esélye is nagyobb, illetve a fertőzésekből való felgyógyulás is hosszabb ideig tart, mint más esetekben.

A magas nátriumbevitel folyadékretenciót és magas vérnyomást eredményez. A kutatások azt mutatják, hogy a túl sok só az étrendben az immunválaszok rendellenes változásaihoz vezethet, ami pedig gyulladást generál a szervezetben. A túl sok só az immunsejtek működését is megváltoztathatja. A kutatások szerint ha a veséknek túl sok sót kell kiválasztaniuk, akkor ez csökkenti a szervezet bakteriális fertőzések elleni küzdelemre való képességét. A feldolgozott táplálékok nagyon sok plusz sót tartalmaznak, így érdemes ezeket a táplálékokat az étrendből kiiktatni. Sóalternatívákat is használhatunk: nagyszerű lehet a citromlé vagy egyes fűszernövények és gyógynövények.

A hozzáadott cukor csökkentése is számos okból hasznos. Minél kevesebb cukrot fogyasztunk, annál jobb lesz a mentális egészségünk. A cukor csökkentésével az immunrendszer is megerősödik, és maximálisan el tudja látni a feladatait.

A kávé és a tea egészségvédő antioxidánsokban bővelkedik, és csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást is. Azonban a túl sok koffein zavarhatja az alvást, fokozhatja a gyulladást, és veszélyezteti az immunrendszer működését és egészségét. Az immunrendszer jó működése érdekében korlátozzuk a napi koffeinfogyasztást, illetve kávé és tea helyett fogyasszunk vizet és frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket.

A rost megtámogatja az emésztési egészséget és segít megváltoztatni a bélbaktériumok összetételét azáltal, hogy fokozza az immunitást és a hangulatot. Az élelmi rostok és a prebiotikumok magasabb bevitele segíti az egészségesebb immunfunkciót, beleértve a vírusok elleni védelmet is. A rostbevitelt növelhetjük, ha a következő táplálékokat fogyasztjuk rendszeresen: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak.

A zöldségek rendszeres fogyasztása is fontos, hiszen olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek optimalizálják a bélben található immunitást. A keresztesvirágú zöldségek segítik legjobban az immunrendszer működését, mint például kelbimbó, káposzta, brokkoli, kelkáposzta.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed