A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.
A napokban Budapesten, a Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választotta ki a továbbjutókat a zsűri. Az idei versenyre 18 kreációval érkeztek a cukrászok.
Rafinált dekorációkkal és különleges ízpárosításokkal készültek a versenyzők a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehérmák, a bergamott, a hibiszkusz vagy éppen a kardamom felhasználásával alkottak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a sárgabarack, a dió, a csokoládé, a felekeribizli és a málna
– olvasható az Egy Csepp Figyelem Alapítvány weboldalán.
A program elsődleges célja, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.
- Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
- Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
- Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
- Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
- Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)





6 fotó
A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd.
A verseny történetében egy alkalommal a Beszterce rózsája, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása lett Magyarország cukormentes tortája. Arról a napokban írtunk, melyik az az öt cukrászati remek, ami bekerült a Magyarország tortája verseny idei döntőjébe.
The post Ezek az ország legjobb cukormentes tortái first appeared on Sokszínű vidék.

