Ezek voltak Ferenc Ferdinánd utolsó szavai

Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse, Ferenc Ferdinánd és felesége, Chotek Zsófia katonai díszszemlére utazott Boszniába, majd a dinasztia tekintélyének emelése céljából Szarajevóba – hiába figyelmeztették, hogy a feszült politikai helyzetben ez nem javasolt. És valóban, Gavrilo Princip hat társával együtt készen állt a meggyilkolására.

A főhercegi pár 1914. június 28-án, a vasárnap reggeli mise után különvonattal utazott a bosnyák fővárosba. A bombákkal és pisztolyokkal felfegyverzett merénylők eközben elfoglalták őrhelyeiket az Appel rakparton, ahol a menetrend szerint a pár autókonvoja kétszer is végigmegy – írja a Múlt-kor.hu. Az első merénylőpáros nem dobta el a bombáját, a harmadik terrorista viszont igen: a robbanószerkezet a tetőponyvájáról az utcára esett, és a mögöttük haladó autó alatt robbant fel. Többen is megsérültek, ám a párnak nem esett bántódása, az előzetes terveknek megfelelően részt vettek a városházán tartott fogadáson.

Ferenc Ferdinánd és Chotek Zsófia 1914-ben.

Ezt követően a merényletkísérlet sebesültjeinek meglátogatására indultak a kórházba, ám a figyelmetlen sofőrök nem a módosított útvonalon haladtak tovább. Az Appel rakpartról befordultak a Ferenc József út felé ahelyett, hogy egyenesen folytatták volna útjukat. A helyi kormányzó, Oskar Potiorek táborszernagy ráordított a főhercegi párt szállító sofőrre, aki erre nagyot fékezett, és vissza akart fordulni, erre azonban már nem volt lehetősége. A Schiller-féle vegyeskereskedés előtt álló tömegben várakozott ugyanis Gavrilo Princip lövésre készen. Egy közelben álló rendőr megpróbálta megakadályozni a merényletet, de valaki térden rúgta, egy másik rendőrt pedig egy gyomrára mért ütéssel akadályoztak. Princip

feltételezhetően vaktában, a fejét elfordítva lőtt. Az első golyó valószínűleg Zsófia hercegnőt találta el, a trónörökös életét pedig a második oltotta ki.

Zsófia hercegnő haslövést kapott, Ferenc Ferdinándnak pedig a nyaki főütőerét érte a golyó. A trónörökös az anekdota szerint kijelentette: „Es ist nichts!”, vagyis „Semmiség!”. Ezek voltak az utolsó szavai. Bár – ahogy az egykori jugoszláv partizán, politikus, történész, Vlagyimir Dedijer megfogalmazta, ez volt „az újkor legdilettánsabb zsarnokölése”, egy háború kirobbanásához casus belliként azonban éppen elegendőnek bizonyult.

The post Ezek voltak Ferenc Ferdinánd utolsó szavai first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed