Ezektől is csökkenhet az Alzheimer-kór kockázata

Az étrend hatással van az egészségre, ugyanis az elfogyasztott táplálékok szabályozni tudják a biológiai folyamatokat, segítenek az izomtömeg növelésében, a csontsűrűséget is fenntartják, javítják a szöveteket, illetve segítenek a haj és a köröm növekedésében is. Étkezési szokásaink az agy egészségére is hatással vannak, például a memóriára, a gondolkodásra, a tanulásra és a kognitív képességekre. Számos kutatás igazolja, hogy az agybarát ételek, mint amilyen a MIND-diéta, segíthetnek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatait.

A megfelelő étrend olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, mint például a zöldségek és a gyümölcsök, vagy éppen a teljes kiőrlésű gabonák.

A fekete szeder, a málna, az áfonya és mindenféle bogyós gyümölcs antociánok nevű antioxidánsokban bővelkedik. Ezek az antociánok pedig neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen például az antioxidáns aktivitás, amely segít az oxidatív stressz elleni védelemben. Segítenek csökkenteni a gyulladást, ezzel is megtámogatva az agy egészségét.

A diófélék – mint a dió, a mandula és a pekándió – tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel, E-vitaminnal, B-vitaminokkal és magnéziummal. Ezek a tápanyagok alacsonyabb vérnyomáshoz és artériás egészséghez kapcsolódnak. Mindkettő elengedhetetlen a kognitív funkciók fenntartásához, különösen az életkor előrehaladtával.

Az olívaolaj, az avokádó és a halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek elengedhetetlenek az agy egészségéhez. Ezek a táplálékok összefüggésbe hozhatók az amiloid plakkok csökkent szintjével, ami az Alzheimer-kór egyik biomarkere.

A spenót, a mángold, az articsóka, a kelkáposzta és a hüvelyesek B-vitaminokban, illetve karotinoidokban bővelkednek. Kimutatták, hogy ezek a tápanyagok segítenek lassítani a kognitív hanyatlást.

A keresztesvirágú zöldségek – mint a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol – erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a homocisztein-szintet, amely aminosav a kognitív hanyatláshoz kapcsolódik.

A kurkuma, a kömény, a zsálya és a fahéj gazdag forrásai a polifenoloknak, amelyek jó hatással vannak az agy egészségére és a memóriára. A polifenolok ugyanis átjutnak a vér-agy gáton és rálépnek azokra az útvonalakra, amelyek segítenek csökkenti a gyulladást és a plakk-képződést, amely az Alzheimer-kór egyik jellemzője.

A tökmag, a napraforgómag és a lenmag tele van antioxidánsokkal, rostokkal és E-vitaminnal, cinkkel, omega-3 zsírsavakkal és kolinnal, amelyek bizonyítottan csökkentik a kognitív károsodást.

A zöld tea tele van antioxidánsokkal, és bizonyítottan sok egészségügyi előnyt kínál. A kakaó is sok antioxidánst és mikrotápanyagot tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot és vasat. Vizsgálati eredmények szerint a kakaó fokozza a kognitív funkciókat, és megvédi az agysejteket az oxidatív stressztől, így védve az agyat a kognitív hanyatlástól.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek szoros összefüggést mutatnak az Alzheimer-kór kialakulásával, például a vörös húsok, a telített és transzzsírok, a feldolgozott élelmiszerek és a pékáruk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed