Ki ne szeretne fiatal, fiatalabb lenni a valós koránál? Csodaszerek természetesen nincsenek, de azt tudnunk kell, hogy egyes ételek fokozzák a szervezetünkben a gyulladási szintet, és ezzel együtt öregítenek is, míg más táplálékok nagyon pozitívan hatnak a test sejtjeire, antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, vagy egyszerűen csak olyan tápanyagokban bővelkednek, amelyek rendkívül jót tesznek a sejtekkel, azaz egészségesebbé varázsolják azokat. Márpedig ha a sejtek rendben vannak, akkor akár tíz-tizenöt évet is letagadhatunk a valós életkorunkból. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amely rendkívül pozitívan hat az egészségünkre, és kicsit segít megfiatalítani is bennünket!
A halak a legegészségesebb táplálékok egyike, mivel gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek többek között az egészséges bőr fenntartását tudják számunkra biztosítani. Az omega-3 zsírsavak nagyon hatékonyak a bőr hidratálásában és a bőr gyulladásának csökkentésében, ezen kívül nagyon sokat segíthetnek a seb gyógyulásában és a bőrirritáció csökkentésében is.
A karotinoidok is nagyon hasznosak a bőr számára. Ilyen karotinoid például a likopin, amely nagyobb mennyiségben például a paradicsomban található meg. Igaz, nem annyira hatékony, mint a naptej, de kis mértékben védelmezhet bennünket a nap káros sugaraival szemben.
A diófélék is nagy hasznunkra lehetnek, ha szeretnénk fiatalabbak lenni. Rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaznak, többek között fehérjéket, E-vitamint és antioxidánsokat. Valamennyire ezek is védenek a nap káros hatású sugaraival szemben, hiszen az E-vitamin egyik kiemelt feladata a bőr védelme. Az E-vitamin segít megerősíteni a bőrbarriert és segíti a bőr üdeségét és rugalmasságát fenntartani.
A chiamag nagyszerű öregedésgátló hatással rendelkezik. Tele van antioxidánsokkal, amelyek felgyorsítják a bőrben zajló regenerációs folyamatokat is. Mivel tele van rostokkal, így az emésztőrendszer egészségére is pozitívan hat. Lendületet ad az anyagcserének, és még energiával is ellátja a szervezetet.
A sötétzöld leveles zöldségek tele vannak értékes foláttal. Ezek a zöldségek segítenek a zsírégetésben is, illetve öregedésgátló hatással rendelkeznek, és csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatait. Ezek a táplálékok némi UV-védelmet is nyújtanak, de természetesen a fényvédőről még akkor se feledkezzünk el, ha zöld leveles zöldségeket fogyasztunk.
A zöld tea tele van katekin nevű vegyületekkel. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a sejtek károsodását. A zöld tea javítja a véráramlást, és a koleszterinszintet is csökkenti.
Egy fiatalító, energizáló turmixitalt is készíthetünk, amelyet rendszeresen, akár naponta is fogyaszthatunk.
A fiatalító turmix hozzávalói:
• 1 csésze kókusztej,
• 1 banán,
• fél csésze enyhén párolt brokkoli,
• 2 dió,
• 1 evőkanál kollagénpor.
Elkészítése és előnyei:
Turmixoljon le minden hozzávalót a dió kivételével, majd öntse egy pohárba. A turmix tetejét szórja meg darált dióval.
Az energia fokozását a banán és a dió segíti, amelyek kiváló forrásai az egészséges zsíroknak. A kollagén pedig nagyszerű öregedésgátló hatással rendelkezik, hiszen segít megelőzni az ízületek kopását, segíti a porcok regenerálódását, és felgyorsítja a testben a gyógyulási folyamatokat.

