Fokozza a májfunkciókat – retek

Többféle retek létezik; ez a legjobban várt zöldség tavasszal és nyár elején. Éhgyomorra ugyan nem javasolt a fogyasztása, egyébként viszont jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, ugyanis tele van tápanyagokkal, magas a rosttartalma, csökkenti a vérnyomást, és még a májfunkciókat is fokozza. Mutatjuk is, hogy miért olyan egészséges a retek, miért is illesszük be az étrendünkbe.

A retek javítja az immunitást. Nemcsak antioxidánsokat tartalmaz, hanem a C-vitamin nagyszerű forrása is, habár ez a vitamin is rendelkezik antioxidáns hatásokkal. A retek támogatja a szervezet természetes védekezőképességét, mégpedig oly módon, hogy növeli az immunitást, és csökkenti a fertőző betegségek kockázatait. A C-vitamin a bőr egészségét is segít megőrizni, hiszen egészségesen tartja a kötőszöveteket, amelyek védelmet jelentenek a vírusokkal és a baktériumokkal szemben.

A retek rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatait is, ugyanis csak kevés kalóriát és zsírt tartalmaz, ellenben sok benne a rost, és kiváló forrása a B-vitaminoknak. Nagyon sok olyan antioxidánst is tartalmaz ez a zöldség, amelynek vércukorszint-szabályozó hatásai vannak.

A retek azok számára is egy kiváló táplálék, akik a májukat szeretnék regenerálni, illetve a májfunkcióikat szeretnék javítani. C-vitamint és más olyan tápanyagokat tartalmaz ez a zöldség, amelyek segítik a szervezet méregtelenítését, csökkentik a máj gyulladását, és fokozzák ennek a szervnek a teljesítményét. Glükozinolátot is tartalmaz, amely vegyület fokozza a vérkeringést a májban. Segít a zsírsejtek lebontásában, és javítja az emésztést, ezek a hatások pedig pozitív hatással vannak a máj egészségére.

Vérnyomás-szabályozó vegyületekben is bővelkedik a retek, ugyanis káliumot és elektrolitokat tartalmaz. A káliumban gazdag táplálékok – például a retek – fogyasztása csökkenti a szervezet nátriumszintjét és a sejtek által tárolt víz mennyiségét, ennek hatására pedig csökkenhet a magas vérnyomás is. C-vitaminban, vagyis egy antioxidánsban is gazdag. A C-vitamin csökkenti a magas vérnyomás által okozott szövődményeket, és védelmet nyújt az oxidatív stressz okozta károsodásokkal szemben.

A megfelelő, azaz az egészséges táplálékok fogyasztása segíti a szív- és érrendszer egészséges működését. A retek ezt a magas tápanyagtartalmával is segíti, illetve tisztíja a vért, és javítja annak minőségét, továbbá jótékony hatással van a keringésre, és erősíti a szívizmokat is.

A magas C-vitamin-tartalma az immunrendszeri egészséget is megtámogatja. Sok élelmi rostot is tartalmaz, ami pedig segít a vércukorszint szabályozásában és a szívbetegség kockázati tényezőinek csökkentésében. Antociánokat, azaz olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a vörösvértestek egészségét is biztosítják.

A reteknek kiemelkedően magas az élelmirost-tartalma. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a rostfogyasztás milyen előnyökkel jár, például javítja a szív- és érrendszeri egészséget, és az emésztésre is pozitív hatást gyakorol. Emellett a reteknek kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. Megtalálható benne többek között a C-vitamin, a folát és a kálium. Magas antioxidáns-tartalma pedig megvédheti a sejteket a különféle betegségektől és károsodásoktól. Magas rost- és tápanyagtartalma segíti az emésztést, illetve segít a vércukorszint normalizálásában.

A retek a bőrre nézve is bír előnyökkel, hiszen tele van olyan antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek egészségesen és feszesen tartják a bőrt. Fitokemikáliái javítják a bőr tónusát, illetve segítenek leküzdeni az életkorral összefüggő bőrkárosodást. Ezen kívül a gyulladást és a bőrpírt is csökkenti.

Amennyiben hidratáltak szeretnénk maradni, úgy a retek kitűnő választás, hiszen nagy százalékban tartalmaz vizet, emellett tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek segítenek egyensúlyban tartani a szervezet elektrolitjait.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed