Az emésztőrendszerünk a kor előrehaladtával gyengül ugyan, de nem csak emiatt lehet másabb, lassabb az emésztésünk. Ezernyi oka lehet annak, ha nem úgy emésztünk, mint régebben és mutatunk is néhány olyan dolgot, amely segíthet az emésztőrendszer megerősítésében.
Az emésztőrendszer gyengeségét a túlevés is okozhatja. Aki egyszerre sokat és gyorsan eszik, az megtapasztalhatja a túlevést, hiszen az agy ilyenkor csak későn jelez. Ha sokat eszünk, akkor az étel sok ideig marad a gyomorban, majd zsírsejtekké alakul át, ez pedig gyengítheti az emésztőrendszert is.
Az emésztőrendszer gyengülését okozhatja továbbá, ha magas zsír- és szénhidráttartalmú táplálékokat fogyasztunk, de a feldolgozott ételek is ilyen hatással vannak az emésztőrendszerre. Ezeknek az ételeknek ugyanis alacsony a rosttartalmuk, kevés vizet és tápanyagot tartalmaznak és csak üres kalóriát jelentenek a szervezet számára. A tápanyaghiány nemcsak puffadást, hanem fokozott gázképződést és irritábilisbél-szindrómát is okozhat.
Amennyiben nem iszunk eleget a nap folyamán, akkor nemcsak gyenge emésztéssel, hanem székrekedéssel is számolnunk kell.
Ha nem alszunk eleget, akkor az emésztőrendszerünk sem regenerálódik, felborul a bélrendszer mikrobiomja, ami szintén oka lehet az emésztőrendszer gyengülésének.
Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk az emésztés romlását, és hogy az emésztőrendszerünk jó egészségnek örvendjen? Nagyon lényeges, hogy a rostokban bővelkedő táplálkozásra törekedjünk. A rostdús táplálékok ugyanis sok vizet képesek magukba szívni, és így könnyedén előre tud haladni a bélrendszeren az étel. Ha minden simán megy, a mosdóban sem lesznek problémáink, azaz nem kell székrekedéssel küzdenünk. Rostokban bővelkednek a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák.
A jó zsírok fogyasztása is elemi, hiszen szinte kenőanyagként működnek, ami a gondtalan székletürítést teszi lehetővé. Ezen kívül az omega-3 zsírsavak csökkentik a bélgyulladás kialakulásának esélyét is. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz a mandula, a tökmag és a len.
A probiotikumok olyan barátságos bélbaktériumok, amelyek javítják az emésztőrendszer egészségét. Az erjesztett táplálékok gazdag forrásai a probiotikumoknak. A prebiotikumok szintén hozzájárulnak az egészséges emésztőrendszer fenntartásához. Gazdag forrásai közé tartoznak a hagymafélék, a banán, a zab és a csicsóka.
Elegendő folyadékbevitelre is szükség van, hiszen ezzel is megakadályozható a székrekedés kialakulása. A lédús gyümölcsök és zöldségek is sok vizet tartalmaznak.

