Gyógyteák, amelyeket ne hagyjunk ki ezen a nyáron – hűsítő citromfüves borsmentatea-recept

Kétségtelen, hogy talán a hidegebb hónapokban sokkal jobban esik gyógyteákat kortyolgatni, azonban nyáron se feledkezzünk meg ezekről a fantasztikus teákról, hiszen jeges teaként is nagyon finomak és ízletesek. Mutatjuk is, hogy milyen teákat kortyolgassunk ezen a nyáron!

A körömvirágot használhatjuk kulináris és gyógyászati célokra is. A gyógynövény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladást és az oxidatív stresszt. Megtalálhatók benne a flavonoidok, a triterpének, a polifenolok és a karotinoidok.

Nyáron nyugodtan ihatunk kamillateát, amely összehúzó, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel apigenin nevű vegyületet is tartalmaz, így adaptogén gyógynövényként van számon tartva. A kamilla kiemelkedő idegnyugtató hatással rendelkezik, illetve az egészséges alvást is megtámogatja.

A hibiszkusz olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, hogy akár 80 százalékkal is csökkenteni tudja a szervezetben a szabad gyökök számát. Hogy fokozzuk a hatását, összekeverhetjük csipkebogyóval, amely gyógynövénynek pedig a C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas.

Nyáron fogyaszthatunk levendulából készült teát is. A levendulának nemcsak az illata nagyon kellemes, de az íze is rendkívül finom. A levendula elsősorban nyugtató és stresszoldó hatásairól ismeretes. Polifenolokban is bővelkedik, amelyek probiotikumként működnek, így a bélrendszer egészségére is kedvező hatást gyakorol. Ily módon az egészséges mikrobiom kialakításában és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is igencsak nagy a szerepe.

Már a középkorban is ismerték és fogyasztották a gyógyteákat. Kiváltképp a hársfateát kedvelték nagyon, amelynek izzasztó, méregtelenítő és nyugtató hatásai vannak. A hárs antioxidánsokban és olyan vegyületekben gazdag, mint például triterpének, kvercetin és flavonoidok.

A rózsából készült tea is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Elsősorban galluszsavban gazdag, amely remek antioxidáns hatásokkal rendelkezik. A rózsából készült tea is segít ellazítani a testet, de a mentális egészségre is rendkívül pozitívan hat.

Nyáron ne hagyjuk ki a mentából készült teát sem, hiszen nagyon jót tesz az emésztésnek, és még a fejfájást is csillapítja. Mivel C-vitaminban is bővelkedik, így az immunrendszer erősítését is segíti.

A csalán- és a vörösmálnalevél-tea vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért fiatalító hatással van ránk, és energikusabbnak is érezhetjük magunkat ezektől a teáktól.

A rózsa- és a csipkebogyótea hűsítő és nyugtató hatással lehetnek ránk. A citromfű és a citromverbéna segít a test lehűtésében, mégpedig a pórusok finom tágításával. A bodzatea szintén hűsítő hatásokkal rendelkezik, míg a zsályalevéltea segít a szervezetben a megfelelő folyadékegyensúly kialakításában, nem mellesleg enyhíti a fokozott izzadást is.

Mi magunk is készíthetünk nyáron jeges teát, mutatunk is egy receptet!

Mentás-citromfüves jeges tea hozzávalói:

• egy kisebb csokor citromfű,
• egy kisebb csokor borsmenta,
• lime,
• citrom,
• víz.

Elkészítése:

Forraljon fel vizet, adja hozzá a megmosott gyógynövényleveleket, majd 10 perc után húzza le az edényt a tűzhelyről. Míg hűl a tea, karikázza fel a citromot és a lime-ot. Öntse egy kancsóba a teát, adja hozzá a citruskarikákat, és rakja a hűtőbe legalább egy órára, vagy fogyassza a teát jégkockákkal.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed