Ha nem jut elegendő tápanyaghoz a szervezetünk, könnyen megbetegedhetünk

Az emberi szervezetnek szüksége van tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezeket a tápanyagokat a legjobb friss zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb táplálékok útján bevinni a szervezetünkbe, de kiegészítőket is szedhetünk, amennyiben nem tudunk mindennap ügyelni az egészséges táplálkozásra. Szervezetünk sokféle módon jelezhet, ha nem jut elegendő tápanyaghoz. Most ezen jelek és tünetek közül mutatunk be néhányat.

A hajhullás sok esetben az egyoldalú, tápanyagszegény táplálkozás egyik jele. Az teljesen normális, ha naponta kb. 100 hajszálunk kihullik, azonban ha ennél több hajszál marad fésülködésnél a fésűben, az már aggodalomra adhat okot. A hajhullás általában vashiányra utalhat. Milyen ételekkel pótolhatjuk ezt a tápanyagot? Például olyan vasban gazdag táplálékokkal, mint amilyen a sovány marhahús, a baromfi, a spenót, a bab vagy a kesudió.

Amennyiben állandóan fáradtság gyötör bennünket, elképzelhető, hogy D-vitamin-hiányban szenvedünk. A testünk napfény hatására termeli a D-vitamint. Télen csak kevés D-vitaminhoz jut a szervezetünk, így azt pótolhatjuk több tej, tejtermék és gomba fogyasztásával, de természetesen kiegészítőket is fogyaszthatunk, hogy pótoljuk ennek a vitaminnak a hiányát.

Tápanyaghiány következtében kialakulhat az úgynevezett égő száj szindróma is. Ilyenkor a szájüreg kiszáradhat és zsibbadhat is. Ezt az állapotot a B6-vitamin hiánya is okozhatja. Sok B6-vitamint tartalmaz a bab, a banán és a spenót.

Az A-vitamin egyik kiemelt feladata a szövetek növekedése. Amennyiben alacsony a szervezetünkben az A-vitamin szintje, úgy kialakulhat száraz és pikkelyes bőr, és az ajkak is cserepessé válhatnak. A-vitamint tartalmaznak a leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta és a spenót, a narancssárga zöldségek, mint az édesburgonya, a sárgarépa, és a narancssárga gyümölcsök, mint a sárgadinnye és a sárgabarack.

A kanál alakú köröm is egy gyakori probléma, ugyanis ilyenkor a körmök megpuhulnak és a két végük elhajol, felpöndörödik. Ez akkor következik be, amikor a szervezet túl sok vasat szív fel.

A szájszegletben fájdalmas repedések is kialakulhatnak. Ez akkor jön létre, ha a szervezetben túl kevés a vas, és a B-vitamin-raktárak is kiürülőben vannak. Az egyik ilyen B-vitamin a riboflavin. Ezt a tápanyagot pótolhatjuk, ha rendszeresen eszünk tojást, zöld leveles zöldségeket és sovány húsokat.

A nyelv meg is duzzadhat, ezt az állapotot nevezik glosszitisznek. Ilyenkor többféle tápanyag is hiányozhat: vas, riboflavin, folát, niacin, B12-vitamin. Ez utóbbinak gazdag forrása a tojás, a hús, a hal, a tej.

A tápanyagok hiánya a test és az agy működésére is negatív hatást gyakorolhat. A folát például segít a szervezetnek a vörösvértest-termelésben. Ez a tápanyag olyan vegyi anyagok létrehozásában is segít, amelyek szabályozzák az alvási szokásokat és a hangulatot. Sok folátot tartalmaz a spenót, a spárga és a csicseriborsó.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben. Ha egyre több zúzódást tapasztalunk a bőrünkön, akkor elképzelhető, hogy csak kevés C-vitamin van a szervezetünkben. Ez a tápanyag azért fontos, mivel a C-vitamin segíti a kollagén termelését is. Sok C-vitamint tartalmaz a paradicsom, a paprika, a brokkoli és a citrusfélék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed