Amikor étkezünk, érdemes arra is koncentrálni, hogy olyan ételeket együnk, amelyek magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. Mivel ezek a táplálékok nemcsak jót tesznek az egészségünknek, hanem könnyedén el is telítenek, azaz sokáig maradunk jóllakottak, így nem eszünk annyit, ami pedig akár fogyást is eredményezhet. Mutatunk is néhány táplálékot, amely tápanyagokban bővelkedik.
Gyümölcsök közül a fekete áfonyát ne hagyjuk ki a sorból, hiszen gazdag forrása az antioxidáns hatású antociánoknak. Az antociánok olyan vegyi anyagok, amelyeknek nagy szerepük van az agy egészségének megőrzésében is. Az áfonya azon túl, hogy javítani tudja a memóriát, csökkenti a magas vérnyomást és a magas LDL-koleszterin-szintet is.
A kelkáposzta nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Gazdag forrása a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak, a rostoknak, a bioaktív vegyületeknek és az antioxidánsoknak. Ez a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, A-vitamint és K1-vitamint, amely vitaminok közül az A- és a C-vitamin kitűnő antioxidánsoknak számít. Ásványi anyagok közül pedig a kalcium-, kálium-, mangán-, magnézium- és réztartalma kiemelkedő. A kelkáposzta olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.
A tojás is nagyon tápláló. Antioxidáns luteinben és zeaxantinban gazdag, amelyek csökkenthetik az egyes szembetegségek, például a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatait.
A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B1- és B6-vitamint, illetve kiemelkedő a mangán-, szelén-, réz-, kalcium- és káliumtartalma is. A fokhagyma allicinben is gazdag, amelynek nagy szerepe van a magas vérnyomás és a magas LDL-koleszterin-szint csökkentésében. A fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbél és a gyomor daganatos megbetegedéseinek az esélyét.
A máj is nagyon egészséges, nem mellesleg nagyon tápláló is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat, foszfort, cinket, szelént, rezet, A-vitamint, B2- és B6-vitamint, tiamint, niacint, folátot és B12-vitamint. Legalább heti egyszer mindenkinek fogyasztania kellene májat, hiszen ezzel nagyon sok és sokféle tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe.
A keresztesvirágú zöldségek egyedülálló képességgel rendelkeznek az emberi hormonok módosítására, a szervezet természetes méregtelenítő rendszereinek aktiválására és a rákos sejtek növekedésének gátlására. A keresztesvirágú zöldségek fitokémiai szulforafán nevű vegyületeket tartalmaznak, amelyek megvédik az érfalakat a gyulladástól és így a szívbetegségektől is. Ilyen keresztesvirágú zöldség például a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta.
A magvak táplálkozási profilja hasonlít a diófélékhez, mivel egészséges zsírokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat biztosítanak, de nyomelemekben és fehérjékben is gazdagok. A lenmag, a chiamag és a kendermag is gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, illetve lignánokban is bővelkednek, amelyeknek nagy a szerepük az emlőrák elleni védelemben. A szezámmag kalciumot és E-vitamint is tartalmaz, a tökmag pedig gazdag forrása a cinknek.
A hagyma és a fokhagyma előnyösek a szív- és érrendszer számára, illetve támogatják az immunrendszert, és antidiabetikus és rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. Mindkét hagyma segít megállítani a rákos sejtek növekedését, mégpedig az angiogenezis blokkolásával. A hagyma nagy koncentrációban tartalmaz flavonoid antioxidánsokat is, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és ezzel is hozzájárulnak a rákos betegségek megelőzéséhez.

