Halálos áramütés ért egy M4-esen dolgozó munkást az építésvezető és a darukezelő mulasztása miatt

Jogerős ítélet született annak a 45 éves építésvezetőnek az ügyében, akinek a mulasztása miatt meghalt egy munkás az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós melletti hídjának építésénél.

A Szolnoki Törvényszék közleménye szerint az építésvezető nem oktatta ki a dolgozókat arról, hogy feszültség alatt álló szabadvezeték közelében fognak dolgozni, s nem tájékoztatta őket a kapcsolódó biztonsági előírásokról, és irányító személyt sem jelölt ki melléjük.

Mulasztása tragédiához vezetett, aminek megtörténtéhez elegendő volt, hogy a munkavégzés során használt daru lánca 2-3 centiméterre megközelítette a feszültség alatt álló szabadvezetéket, amitől a lánc végén lévő horgot megérintő munkást olyan súlyos áramütés érte, hogy tizenkét nappal később meghalt a kórházban

– közölte közleményében a törvényszék.

Közel három évvel ezelőtt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség az építésvezető és a darut irányító tehergépkocsivezető ellen. Utóbbi 2021 októberében másfél év felfüggesztettet kapott jogerősen.

Az építésvezető azonban tárgyalás tartását kérte. A bűnösségét végig tagadó vezető 1 év 4 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott első fokon halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, de az elkövető és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék lényegét tekintve helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Kapcsolódó

The post Halálos áramütés ért egy M4-esen dolgozó munkást az építésvezető és a darukezelő mulasztása miatt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed