Hatalmas árvizek csaptak le Kelet-Afrikára

Míg az afrikai kontinens déli régióját példátlan aszály sújtja, a keleti országok, mint Kenya, Ruanda, Burundi, Tanzánia és Szomália a hirtelen túl nagy mennyiségben érkezett csapadéktól szenvednek. A régióban március vége óta több mint 350 ember halt meg az áradások miatt, és mintegy 234 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

A helyzetet tovább rontja a Tanzániát és Kenyát az Indiai-óceán felől elérő Hidaya trópusi ciklon erős szeleivel és csapadékával – Kenya életében ez az első trópusi ciklon.

Az áprilisi ítéletidő a tanzániai Dar es Salaam körzetében járt a legnagyobb pusztítással, nemcsak az embereket űzte el otthonukból, de a mezőgazdasági területeket is elárasztotta néhány nap alatt.

A március-május hónapok során áradásokra egyébként is hajlamos Rufiji-folyó deltavidékét kiterjedt mocsárrá alakította át a hatalmas mennyiségű csapadék (lásd a fentebbi animáción). A területen két esős időszak létezik, az úgynevezett rövid esők ideje, amelyek ez esetben 2023 végén jelentkeztek, illetve a hosszú esők időszaka, amelyre az elmúlt hetekben került sor. Azonban mindkét csapadékos időszak során szokatlanul sok volt az eső.

Ez a szakemberek szerint az El Nino hatásának tudható be, amely csapadékot hoz Kelet-Afrikára, ám szárazabbá teszi Dél-Afrikát. Az El Nino 2023. júniusi visszatérését megelőzően ugyanezen kelet-afrikai térség éveken át tartó aszálytól szenvedett.

A Rufiji-folyón épült fel a Tanzánia áramtermelését megduplázó vízerőmű, amely egy gáttal felduzzasztott víztározónál található. A tározó és az erőmű elkészülte azonban megváltoztatja a folyó alsóbb szakaszainak vízfolyását, csökkenti a benne lévő hordalék mennyiségét – ez utóbbit a folyó menti rizstermesztők szenvedik meg.

Ha ez nem volna elég, a tározót egy olyan nemzeti parki, vadvédelmi területen hozták létre, amelyet már UNESCO világörökségi címmel is rendelkezik. A folyó deltája, ahol Afrika legnagyobb mangrove-borította régiója található, szintén átalakul a vízerőmű üzembe helyezésével, amelynek hatására az egész térség súlyosan károsodhat.

The post Hatalmas árvizek csaptak le Kelet-Afrikára first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed