Az ünnepi időszakban nincs is hangulatosabb, mint amikor a lakást kellemes, karácsonyi illatok töltik meg. A mesterséges légfrissítők helyett választhatjuk a természetes alapanyagokat is, amelyek nemcsak környezetbarátok, de igazán különleges és egyedi aromát kölcsönöznek az otthonunknak. Ráadásul ezek az illatosítók könnyen elkészíthetők, akár ajándéknak is tökéletesek.
Természetes karácsonyi illatosítók
Pixabay
Narancsos-fahéjas illatosító üveg
Hozzávalók:
1 narancs szárított héja
2-3 rúd fahéj
1 evőkanál szegfűszeg
2 csillagánizs
egy kis üveg vagy befőttesüveg
Elkészítés:
Tegyünk minden összetevőt az üvegbe. Öntsük fel vízzel.
Az üveget helyezzük egy meleg helyre, például radiátorra, hogy az illatok intenzívebben terjedjenek.
Hetente cseréljük benne a vizet, hogy friss maradjon.
DIY illatpárnák
Hozzávalók:
szárított narancshéj
szegfűszeg
fahéjrudak darabokra törve
szárított levendula vagy rozmaring
kisebb pamutzsákok
Elkészítés:
Keverjük össze a szárított alapanyagokat és töltsük meg vele a pamutzsákokat.
Helyezzük a párnát szekrénybe, fiókba vagy az autóba. Az illat hetekig friss marad.
Illatos karácsonyi gyertyák
Hozzávalók:
méhviasz vagy szójaviasz
illóolajok (narancs, fahéj, vanília)
szárított narancsszeletek
kanóc
Elkészítés:
Olvasszuk fel a viaszt vízfürdő felett, majd ha 50-60 fokra hűlt, keverjük hozzá az illóolajokat.
Egy kis felmelegített viaszt cseppentsünk a gyertyának szánt edény aljának közepére, ebbe nyomjuk bele a kanóc végét. A kanóc másik végét rögzítsük az üvegedény tetején keresztbe tett hurkapálcára – emiatt az üveg magasságánál nagyjából 5-10 centiméterrel hosszabb legyen a kanóc.
Óvatosan öntsük a viaszt a formába. Ne töltsük tele a formát, egy-két centiméternyi maradjon szabadon, ezzel a meggyújtott gyertya lángja is védve lesz.
Díszítsük narancsszeletekkel a gyertya tetejét.
Ha megszilárdult a viasz, akkor vágjuk vissza a kanóc kilógó részét egy-két centiméteresre.
Karácsonyi potpourri
Hozzávalók:
szárított narancsszeletek
fahéjrudak
csillagánizs
szegfűszeg
szárított fenyőág
dekoratív üvegtál
Elkészítés:
Helyezzük a szárított hozzávalókat egy tálba.
Adjunk hozzá néhány csepp narancs- vagy fenyőolajat.
Tegyük a tálat az asztalra vagy a polcra, ahol a levegő könnyen átjárja.
Illatos karácsonyi spray
Hozzávalók:
1 csésze desztillált víz
1 evőkanál vodka vagy orvosi alkohol
10-15 csepp illóolaj (narancs, fahéj, fenyő)
spray-palack
Elkészítés:
Öntsük az alkoholt a palackba, majd adjuk hozzá az illóolajokat.
Töltsük fel vízzel, és rázzuk össze.
Használjuk a lakás bármely pontján, ahol friss illatot szeretnénk.
Legyen környezetbarát karácsonyunk!
The post Így készíts természetes alapanyagokból karácsonyi illatosítót first appeared on Sokszínű vidék.