Ha a mézeskalácsról esik szó, az ember azt hinné, újat már aligha tudnak neki mondani az édességről. Mert ugye olvastunk már a történetéről, hallottunk a hozzávaló fűszerkeverék készítéséről, mézeskalácsból készült kastélyról és városokról, hogy a receptekről már ne is beszéljünk.
Aztán egyszer csak rájövünk, hogy van új a Nap alatt mézeskalács-fronton is, mert azzal szembesülünk, hogy a Békés vármegyei Nagyszénáson egy fiatal lány, Kovács Panni mézeskalácsból kisüti a Mengyelejev-féle periodikus rendszert.
Panni lányom 19 éves, első éves vegyészmérnök hallgató, vele két éves kora óta sütjük együtt anya-lánya programként a mézeskalácsokat. A napokban mosolyogva közölte, hogy a családi mézesek után gyúr egy új adag tésztát, mert kiszaggat 103 lapot – régi gyurmakészletből volt a szaggató -, és megalkotja a periódusos rendszert. Azt hittem viccel, de megcsinálta, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá
– mondta a Sokszínű vidéknek Kovácsné Tóth Hajnalka, a boldog édesanya.
Mint megtudtuk, az édes-mézes periódusos rendszer megalkotása – gyúrás, szaggatás, íróka készítés, sütés – jó három és fél órát vett igénybe.
Én még a nagymamámtól tanultam meg a mézeskalács készítését. Ezt a szép hagyományt igyekszünk őrizni, Panni azonban most továbbfejlesztette és egyedivé tette a folyamatát
– fűzte hozzá az anyuka.
A történet ismeretében mi mást tehetne az ember, minthogy felfrissíti kémiai ismereteit a periódusos rendszerről.
Ezt követően megnézi a kíváncsiskodó a Mengyelejev-táblázat és az édes-mézes változat hasonlóságát!
wikipédia/abhishek
kovácsné tóth hajnalka
A végére pedig nem marad más, minthogy gratuláljunk Panninak. Ez igazán míves munka volt!
The post Ilyen briliáns mézeskalácsot eddig nem látott a világ first appeared on Sokszínű vidék.