Immunitásfokozás gyorsan, hatékonyan és egyszerűen

Nő fehér kötött pulóverben mandarint hámoz, előtte egy vágódeszkán sok mandarin, háttérben karácsonyi fények.

Nő fehér kötött pulóverben mandarint hámoz, előtte egy vágódeszkán sok mandarin, háttérben karácsonyi fények.

Természetes módon is fokozhatjuk az immunitást. Erre azért is van szükség, hogy sokkal hatékonyabban küzdjünk meg a fertőzésekkel és a betegségekkel.

A citrusos gyümölcsök nem csupán az optimális immunrendszeri egészséget segítenek fenntartani, hanem a szív egészségét is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak oldható rostokat, illetve flavonoidokban is bővelkednek, amelyek együttesen nagyon hatékonyan csökkentik az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, illetve segítenek megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Ezzel pedig jelentősen lecsökkentik a szívbetegségek kockázatait. Nem mellesleg még a magas vérnyomás csökkentésében is aktívan részt vesznek, ami szintén minimalizálja a szívbetegségek kockázatait.

A citrusfélék csoportjába tartozik többek között a narancs, a citrom, a mandarin, a lime és a grépfrút. Ez utóbbi az egyik legegészségesebb, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, rostokat, C-vitamint, illetve béta-karotinban is gazdag, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ez a vitamin pedig nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a szem egészségét is védi.

Ha citrusfélékről van szó, a citromot sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Télen gyakran elengedjük magunkat, és sokszor fogyasztunk nehéz, zsíros ételeket, amelyek megterhelik az emésztőrendszerünket. Ha azonban rendszeresen citromos vizet iszunk, azt vehetjük észre, hogy egyre kevesebb problémánk van az emésztésünkkel, és elmaradoznak az emésztőrendszeri panaszaink.

Most pedig nézzük meg, hogy miért is olyan hasznos a citrusfélék rendszeres fogyasztása!

A citrusfélék magas rosttartalommal bírnak, aminek nagy szerepe van az emésztési egészség fokozásában. Ezek a rostok segíthetnek a székrekedés, a savas reflux és az aranyér megelőzésében.

A citrusfélék megnövelik a vizeletben a citrátszintet, és ezzel a vesekő kialakulását akadályozzák meg.

A citrusfélékben flavonoidok és polifenolok is megtalálhatók nagy mennyiségben, amelyek javítani tudják az agyműködést, és csökkenthetik a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázatait.

A citrusfélék csak kevés kalóriát tartalmaznak, ellenben tele vannak rostokkal, főleg egy oldható rostban, pektinben bővelkednek, amely fokozza a jóllakottságérzetet, támogatja a fogyást, és csökkenti az ételek utáni sóvárgást.

Télen mi magunk is készíthetünk olyan immunerősítőket, amelyek tele vannak értékes tápanyagokkal. Most egy ilyen recept következik!

Narancsos-gyömbéres-kurkumás turmixital hozzávalói:

• 2 nagyobb narancs,
• 2 dl kókuszvíz,
• 1 lime,
• 1 ujjnyi gyömbér,
• 1 közepes méretű sárgarépa,
• két csipet kurkuma.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a répát, szeleteljük fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a kimagozott narancsgerezdeket, a meghámozott és lereszelt gyömbért, a lime levét és a kókuszvizet. Turmixoljuk le a hozzávalókat. Töltsük a turmixitalunkat egy pohárba, majd ízesítsük kurkumával.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed