Javítja az agyműködést és a testsúlykontrollt – olajlevél-kivonat

Kék faasztalon üvegtálkában olajbogyók és kis üvegekben olívaolaj és olajfalevél.

Kék faasztalon üvegtálkában olajbogyók és kis üvegekben olívaolaj és olajfalevél.

A mediterrán térségben nincs annyi elhízott ember, és ily módon esetükben jóval alacsonyabb a krónikus betegségek – például a szívbetegség vagy a cukorbetegség – kialakulásának a kockázata is. A mediterrán országokban gyakran fogyasztanak olajbogyót, olajlevél-kivonatot és olívaolajat is. Ezek a kiegészítők, táplálékok nagyon pozitívan hatnak az egészségre. Cikkünkben ezúttal az olajlevél-kivonat pozitív hatásait mutatjuk be.

A nyugati életmód és étrend fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatait. Nagyon sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, ami jelentősen megnöveli a halálozási kockázatokat. A kutatások a glikációs végtermékeket összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. Az olajlevél-kivonat azonban gátolja a fejlett glikációs végtermékek képződését, ezzel segítve a szívbetegségek és az érrendszeri betegségek megelőzését.

A magas vérnyomás a szívbetegségek egyik vezető kockázati tényezője. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy az olajlevél-kivonat segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A vizsgálatok során azok, akik magas vérnyomásban szenvedtek és olajlevél-kivonatot kaptak, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte emberek millióit érinti. A cukorbetegek magas vércukorszinttel rendelkeznek, ami oxidatív károsodást okoz az erekben, az idegekben és egyes szervekben, például a vesékben és a szemekben. A cukorbetegség növeli a szívbetegség, a stroke, a lábamputáció és a veseelégtelenség kockázatait. Az olajfalevél polifenoljai azonban javítják az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy az inzulin hatékonyabban működik. Egy vizsgálat szerint azok a személyek, akik olajlevél-kivonatot kaptak, javulást mutattak az inzulinérzékenységben. Számos tanulmány támasztja alá, hogy az olajlevél-kivonat nagyon hatékony a vércukorszint szabályozásában és a vércukorszint-ingadozások megelőzésében.

Az olajlevél-kivonatról megállapították, hogy antioxidáns és agyvédő hatásokkal is rendelkezik. Az olajlevél-kivonatot fogyasztó vizsgálati alanyok esetében jelentősen javult az egyensúly, az izomerő és az antioxidáns-szint az agyban. Az eredmények azt mutatják, hogy ez a kivonat agyvédő tulajdonságokkal rendelkezik, és hasznos lehet a specifikus agysejtek halálának megelőzésében, ily módon akár még a Parkinson-kór is megelőzhetővé válik.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az olajlevél-kivonat segíthet az elhízás megelőzésében, mégpedig oly módon, hogy kikapcsolja a zsírt létrehozó géneket, azaz a termogenezist. Tehát rendszeres fogyasztásával jelentősen javítható a testsúlykontroll, azaz fogyást is megtapasztalhatunk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed