Középkori romokat találtak Veszprémben

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei – számol be az MTI. A kutatók eredményeiket június 7-én ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató szerint a vármegyében a régészeti feladatellátás elsősorban intézményükhöz tartozik, ezért kezdtek április végén, egy, az egykori jezsuita templom mögötti építkezéshez kapcsolódóan megelőző feltárásba.

A területen nagy számban találtak kerámiatöredékeket, állatcsontokat, orsógombokat, valamint néhány vastárgyat is, továbbá egy 10-11. századi épület maradványait.

Pátkai Ádám Sándor régész kiemelte: az egykori kolostor feltárása már korábban megtörtént, de a környékéről nem voltak ismertek ilyen korai leletek. A mostani ásatás azonban egyértelműen ehhez a korszakhoz, a kolostor alapításának időszakához kötődik, sőt akár az alapítás előttre is tehetők a megtalált leletek.

A régész bemutatta a feltárás során talált edénytöredékeket, illetve azt a száraz agyagba rakott kőfal alapot, amely minden bizonnyal a város legkorábbi épületének része lehet. Elmondta, a mintegy 10 négyzetméteres sátortetős, földbe mélyített ház kőfal alapja mellett megtalálták az oszlophelyeit és a kemencéjét is.

A helyszínen nagy mennyiségben fedeztek fel égett maradványokat, amelyből azt feltételezik, hogy tűz pusztította el az épületet. A leletek pontos korát természettudományos vizsgálatokkal fogják meghatározni a szakemberek.

The post Középkori romokat találtak Veszprémben first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed