Különleges nyakörvvel vizsgálják a kengurukat

A Sunshine Coast Egyetem kutatói különleges tudású, high-tech nyakörveket applikáltak Brisbane-től nem messze, egy természetvédelmi területen élő patkánykenguruk nyakába. A nyakörvekben elhelyezett érzékelők segítségével azt szeretnék felmérni, milyen módon is ugrál ez a bájos kis erszényes. Az így begyűjtendő adatokkal pedig olyan rendszert dolgoznak majd ki, ami lecsökkenti a vadgázolások számát – ez mind az állatoknak, mind pedig a balesetben résztvevő autósoknak előnyt jelent majd.

Az eddigi adatok igen kecsegtetőek, eddig ötféle viselkedési típust találtak: a nagyjából nyúl méretű patkánykenguru a környezettől és élethelyzettől függően más és más módszerrel mozog, ugrál.

A patkánykengurukat szükség esetén elkábítják a nyakörvek felhelyezéséhez. A nyakörv azután meghatározott idő elteltével magától leesik róluk.
Forrás: University of the Sunshine Coast

A kutatók egy koaláknál használt nyakörvtípust alakítottak a patkánykengurunak megfelelővé, és olyan érzékelőket helyeztek el benne, amelyek nemcsak az állat helyváltoztatását és sebességét mérik, hanem 3 dimenziós gyorsulásmérők segítségével azt is, miként és merre ugrál. Természetesen nemcsak e kis termetű kengurut, hanem például a szürke óriáskengurut is fel kell majd mérniük a kutatóknak.

„Az adatok összegzése segítségével megérthetjük majd, hogy a különböző tömegű kenguruk miként ugrálnak a különféle környezeti körülmények közepette” – magyarázta Jasmine Annett, a jelenleg kengurukkal foglalkozó kutató. A nyakörvvel eddig a patkánykenguru ötféle viselkedésmódját sikerült azonosítani. A szakember korábban repülőmókusok viselkedését tanulmányozta hasonló módszerekkel, amelyből például kiderült, hogy az evolúció során ezek a kisemlősök azért kezdtek sok időt a levegőben tölteni, hogy így kerüljék el a felszínen rájuk leselkedő veszélyeket.

Évente mintegy 10 millió állat pusztul el Ausztráliában amiatt, hogy gépjárművekkel ütközik. A kutatás célja az, hogy mind az állatok, mind az autósok számára biztonságosabbá tegyék a közlekedést. Ehhez elengedhetetlen megismerni és megérteni az állatok mozgását, és azt, mi motiválja őket.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Különleges nyakörvvel vizsgálják a kengurukat first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed