Lábápolási és életmódbeli tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegeknek nagyon kell vigyázniuk a lábaik állapotára. A lábak kellő gondoskodást igényelnek, illetve ha valamilyen probléma alakul ki, például egy seb van a lábon, amely csak nehezen gyógyul, azt mindenképpen meg kell mutatni a kezelőorvosnak, hiszen súlyos szövődményei is lehetnek ennek a problémának.

A cukorbetegek mintegy fele idegkárosodással is küzd. Ez a test bármely részén kialakulhat, de javarészt a lábakban lévő idegeket érinti. Az idegkárosodás azt jelenti, hogy az adott személy nem érez semmit a lábában, se a meleget, se a hideget nem érzékeli, illetve azt sem, ha megsérült ez a végtagja. Ugyan jól hangzik, hogy egy-egy cukorbeteg személy nem érez fájdalmat, azonban ez nagyon sok probléma gyökere lehet, mivel a fájdalom a test jelzése, hogy valami nincs rendben, és vigyázni szükséges. Ha valaki nem érez fájdalmat a lábában, akkor azt sem érzi, ha például elvágja vagy megégeti azt, így viszont egy-egy kisebb sérülésből akár egy-egy nagyobb egészségi probléma is adódhat. Cukorbeteg személyeknél néha a lábon kialakult fekély vagy seb nem gyógyul meg. Ilyenkor nagyon nehézkes és hosszadalmas lehet a gyógyulás, és egyes esetekben még amputációra is sor kerülhet.

Sokféle tényező fokozhatja az idegkárosodás kockázatait, például a nehezen kezelhető vércukorszint. A kockázatokat növelheti a hosszú ideje fennálló cukorbetegség, különösen ha a vércukorszint jóval magasabb, mint a célszint. A rizikótényezők megnőnek, ha valaki túlsúlyos, 40 évesnél idősebb, magas a vérnyomása és magas a koleszterinszintje.

Az idegkárosodás, valamint a nem megfelelő véráramlás lábfekély kialakulását okozhatja. Ha viszont a fertőzés nem javul még a kezelés hatására sem, akkor ennek is lehet egyenes következménye az amputáció.

A cukorbetegséggel kapcsolatos kezelési tervek betartása azonban sokat segíthet az ilyen és hasonló problémák megelőzésében. Fontos, hogy a cukorbeteg személy ne dohányozzon, hiszen a dohányzás csökkenti a végtagokban a vér áramlását. Kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, azaz a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása, illetve a kevesebb só és cukor bevitele. A fizikai aktivitás is kulcstényező lehet a szövődmények elkerülése érdekében, továbbá a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel és a kezelőorvos által előírt kezelési terv betartása is kulcsfontosságú lehet, ha valaki cukorbetegségben szenved.

A lábak egészségének megőrzéséhez is jó néhány szabályt szükséges betartani. Ellenőrizze mindennap a lábait, hogy nincs-e azokon sérülés. Viseljen jól illeszkedő – ne túl szoros – cipőt. Ne járkáljon mezítláb. Járjon pedikűröshöz, aki szakszerűen karbantartja a lábkörmeit. Sportoljon, mozogjon rendszeresen, hogy felfrissítse a vérkeringést az alsó végtagokban.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed