Lepkeinvázió zajlik a Duna-Tisza közén

Cseppet sem szokványos jelenségről tudósítottak egy Facebook csoportban.

Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy zöldes gyöngyházlepke invázió folyik most a Duna-Tisza közén. Migráns példányok milliói özönlötték el a Kiskunság nagy részét a Tisza folyótól a solti Duna ártérig, és ma északon Nagykátától északra jutottak el a Nagykunságban

– jellemezte a helyzetet bejegyzésében Sáfián Szabolcs.

Facebook / Sáfián Szabolcs

A zöldes gyöngyházlepke – Argynnis pandora Magyarország egyik legnagyobb szárnyfesztávú nappali lepkéje. A faj hernyója ibolyán fejlődik. A zöldes gyöngyházlepke igen szép a fémes zöldes fizikai interferencia színnel a felszínén, és a bíborvörös folttal az elülső szárny fonákon.

A faj történelmileg számos helyről volt ismert, elsősorban a duna-tisza közi homokvidékről, de az 1900-as évek közepe-második felére szinte eltűnt az országból. Az 1990-es években kezdett újra megjelenni, gyakoribb csak a kiskunsági homokvidék egyes pontjain volt (Tatárszentgyörgy, Ópusztaszer).

Az utóbbi években terjedni látszik, korábban a Tiszántúlról csak igen kevés adata volt. A Viharsarokban csak elvétve lehetett kóbor példányaival találkozni, azonban már vagy 3 éve rendszeresen megjelenik. Gyakori volt tavaly a Bükk-fennsíkon is, ahová valószínűleg a nyári hőség elől húzódott fel tömegesen.

Egynemzedékes faj, általában május végén, június elején jelenik meg, de az idei korán érkezett tavasz kicsit megbolygatta a lepkék fenológiáját is, így történhetett meg, hogy a zöldes gyöngyházlepkék tömegesen kikeltek május elején és északra vándorolnak. Ezt a vándorlást lehet a napokban megfigyelni az ország középső területén. Az M5-ös autópálya Kecsekmét-Budapest szakaszán még gyorsan hajtva is ki lehet szúrni a vándorló példányokat, akik dél-észak irányban repülnek át az autópálya felett. Néhány napja Hatvanból hazafelé a Zagyva mellett is találtam, és Szolnok belterületén urbán környezetben is figyeltem meg vándorló példányt

– sorolta Szabolcs a Sokszínű vidéknek.

A Magyarországi Nagylepke Térképezés Program koordinátora azt is kiemelte, hogy gyakorlatilag minden nektárforrást kihasználva csapatosan találkozhatnak ezekben a napokban a lepkékkel a zsályától a fagyalon és a gyalogakácon keresztül a homoki gyepek óriás virágú aszatjáig.

Az állatvédő azt kéri, aki teheti, segítsen feltérképezni a lepkéket, és töltsön fel minél több adatot amíg tart az intenzív rajzás.

Aki segíteni szeretné a kutatók munkáját, az ITT MEGTEHETI.

Kapcsolódó
Rekordot döntöttek a tavaszi-fésűsbaglyok a Hortobágyon
A március végi, extrém meleg tavaszi időjárás következtében ­egyes lepkefajok rajzási időszaka során jellemző észlelési számok rekordja is megdőlt.

The post Lepkeinvázió zajlik a Duna-Tisza közén first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed