

Az ekcéma nem más, mint egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely nagyon sok embert, felnőttet és gyereket egyaránt érint. Az ekcémának nagyon sokféle tünete és jele van: ilyen például a bőrszárazság, a vörös és pikkelyes bőrfelület, a folyamatos viszketés, a hólyagok megjelenése, az elfertőződött sebek, amelyek fájdalmassá is válhatnak.
Az ekcéma kialakulásában sok minden szerepet játszik. Többek között a genetika is okolható a létrejöttéért, de szakértők szerint a rossz emésztés és az úgynevezett szivárgóbél-szindróma is oka lehet a kialakulásának.
Egyes élelmiszer-allergiák és -intoleranciák is okai lehetnek az ekcéma létrejöttének, és még a túlstimulált immunrendszer is felelőssé tehető a betegség kialakulásáért.
Az ekcéma tünetei nagyon jól kezelhetők, és mi magunk is nagyon sokat tehetünk, hogy megszűnjenek a fellángolási időszakok. Mindenképpen szükség lehet egy ételintolerancia-vizsgálatra, és ha kiderül, hogy milyen táplálékokra vagyunk allergiásak, és ezeket kihagyjuk az étrendünkből, akkor nagyon sokat javulhat az állapotunk.
Sok esetben a glutén, a tejtermékek és a szója okoznak ekcémás tüneteket, így ezek kiiktatása az étrendből szintén pozitívan hathat az egészségünkre.
Léteznek olyan ételek és italok, amelyek szintén fokozhatják a tüneteket, ilyen például az alkohol, a kávé vagy a csokoládé.
Ha ekcémában szenvedünk, akkor különösen nagyon fontos, hogy minél rendszeresebben fogyasszunk prebiotikumokban és probiotikumokban bővelkedő táplálékokat.
Léteznek olyan tápanyagok, amelyek szintén nagyon hatékonyak lehetnek, amennyiben ekcémában szenvedünk: ilyen például a cink, amely fokozza a sebgyógyulást, hiszen remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.
A halolaj szintén kiváló bőrgyógyító tulajdonsággal bír: csökkenti a bőrpírt, a gyulladást és a viszketést is.
A kvercetin is hasznos lehet, amennyiben ekcémában szenvedünk, hiszen antihisztaminként működik, emellett gyulladást is csillapít, illetve csökkenti a bőrirritációt is.
Ha ekcémásak vagyunk, kerüljük az illatosított termékeket, mivel ezek fokozzák a tüneteket. Zuhanyzáskor és fürdésnél részesítsük előnyben a langyos vizet a forró helyett, mert ez utóbbi kiszárítja a bőrt, és ezzel az ekcéma is fellángolhat.
A stressz is fokozhatja a szimptómákat. Hogyan csökkentsük a stresszt? Például olvasással, jógával, meditációval, alvással és testmozgással.
Habár eddig még csak kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a nem megfelelő étrend az ekcéma tüneteinek fellángolását okozza, azonban elég gyakori, hogy az ekcémás emberek allergiás reakciót tapasztalnak például a tejtermékek, a glutént tartalmazó élelmiszerek, a diófélék és a halak fogyasztását követően. Másrészről viszont a halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami egyes esetekben viszont csökkenti a tünetek fellángolását.
Az ekcéma tüneteit egyes ételek és italok is súlyosbítják. Ebbe a csoportba tartozik a cukor, a koffein, az alkohol, a feldolgozott és a transzzsírokban bővelkedő élelmiszerek.
