Meglepő okok, amiért D-vitaminra van szükségünk – D-vitaminban gazdag táplálékok

Kék koptatott faasztalon egy sztetoszkóp, egy fehér golyó "vitamin" felirattal és egy sárga golyó "D" betűvel.

Kék koptatott faasztalon egy sztetoszkóp, egy fehér golyó "vitamin" felirattal és egy sárga golyó "D" betűvel.

A D-vitamin napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, éppen ezért nevezik még ezt a vitamint napfényvitaminnak is. A D-vitaminnak rengeteg előnye van: többek között az immunrendszer védelme, egészségének fenntartása, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét, illetve a csontbetegségek, többek között a csontritkulás és az úgynevezett angolkór is megelőzhetővé válik, amennyiben valaki rendszeresen fogyaszt D-vitaminban gazdag táplálékokat.

Miért is van szükségünk erre a vitaminra? A D-vitamin egy zsírban oldódó mikrotápanyag, mégpedig egy létfontosságú tápanyagról van szó. A D-vitamin alapvető szerepet játszik a kalcium és a foszfor szabályozásában, elegendő mennyisége lehetővé teszi ennek a két létfontosságú ásványi anyagnak a felszívódását a bélbe kerülő élelmiszerekből. Fenntartja a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását a vesékben, mielőtt azok tévesen kiválasztódnának. A D-vitamin a mineralizációt is megtámogatja, ami abban segít, hogy a csontok és a fogak egészségesek maradjanak, illetve a csontlebontást is megakadályozza.

A fogyás gátja gyakran az, hogy nincs elég D-vitamin a szervezetünkben. Kutatások igazolják az összefüggést a D-vitamin-hiány és a magas testtömegindex és testzsírszázalék között. Egy vizsgálatba olyan nőket vontak be, akik fogyni szerettek volna. Az alanyokat két részre osztották. Míg az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak D-vitamin-kiegészítést, addig a másik csoport tagjai nem. Fogyás csak abban a csoportban következett be, ahol a csoporttagok D-vitamin-kiegészítést is kaptak. Egy másik tanulmány szerint pedig a D-vitamin potenciálisan csökkentheti az új zsírsejtek képződését.

A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákos betegségekkel és a cukorbetegséggel, ugyanis a D-vitaminnak kiemelkedő a szerepe az inzulintermelésben is. Számos tanulmány világított rá arra, hogy a D-vitamin és a kalciumkiegészítés optimalizálhatja a glükózanyagcserét is. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin és kalcium a szervezetben, az gátolhatja a glikémiás kontrollt is.

A D-vitamin olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítik az immunrendszer védelmét, például aktiválják és javítják az immunsejtek működését. A légúti fertőzések, a megfázás és az influenza a legtöbb esetben kivédhető vagy csak enyhe lefolyású lesz, amennyiben pótoljuk a szervezetünkben a D-vitamint.

A tanulmányok összefüggést fedeztek fel az alacsony D-vitamin-szint és a depresszió között. A D-vitamin ugyanis befolyásolja az egészséges agyműködést, illetve megakadályozza a mentális betegségek kialakulását.

Mi történik, ha nincs a szervezetben elegendő D-vitamin? Kutatások szerint a D-vitamin hiánya olyan rendellenességekhez vezethet, mint a fogínygyulladás, fogszuvasodás, illetve más fogínybetegségek. A D-vitamin-hiány kritikusan hat a csontsűrűségre is, mivel létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában. Márpedig mindkettő elengedhetetlen a csontok mineralizációjához.

A D-vitamin-hiány tünetei többek között: fáradtság, csontvesztés, csontfájdalom, hajhullás, izomgyengeség, depresszió. Táplálékok, amelyeknek magas a D-vitamin-tartalmuk: zsíros halak, halolaj, csukamájolaj, gombák, tojássárgája.

Mivel télen nem igazán van lehetőségünk a napfényt élvezni, így minél több olyan táplálékot szükséges fogyasztanunk, amely gazdag ebben a vitaminban. Most egy ilyen recept következik.

Tojásos-brokkolis gombasaláta hozzávalói:

• 3 tojás keményre főzve,
• 20 dkg gomba,
• 1 fej brokkoli,
• egy evőkanál halolaj,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 1 lime,
• só és bors,
• 1-2 dl joghurt,
• egy csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:

Kevés olajon pároljuk meg a fokhagymát és a gombát. Tegyük egy salátástálba. Keverjük hozzá a roppanósan puhára főzött brokkolit is. Locsoljuk meg halolajjal és a lime levével. Adjuk hozzá a keményre főzött és a felszeletelt tojást. A joghurtban keverjük el a sót, a borsot és az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd forgassuk a salátához.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed