

A D-vitamin napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, éppen ezért nevezik még ezt a vitamint napfényvitaminnak is. A D-vitaminnak rengeteg előnye van: többek között az immunrendszer védelme, egészségének fenntartása, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét, illetve a csontbetegségek, többek között a csontritkulás és az úgynevezett angolkór is megelőzhetővé válik, amennyiben valaki rendszeresen fogyaszt D-vitaminban gazdag táplálékokat.
Miért is van szükségünk erre a vitaminra? A D-vitamin egy zsírban oldódó mikrotápanyag, mégpedig egy létfontosságú tápanyagról van szó. A D-vitamin alapvető szerepet játszik a kalcium és a foszfor szabályozásában, elegendő mennyisége lehetővé teszi ennek a két létfontosságú ásványi anyagnak a felszívódását a bélbe kerülő élelmiszerekből. Fenntartja a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását a vesékben, mielőtt azok tévesen kiválasztódnának. A D-vitamin a mineralizációt is megtámogatja, ami abban segít, hogy a csontok és a fogak egészségesek maradjanak, illetve a csontlebontást is megakadályozza.
A fogyás gátja gyakran az, hogy nincs elég D-vitamin a szervezetünkben. Kutatások igazolják az összefüggést a D-vitamin-hiány és a magas testtömegindex és testzsírszázalék között. Egy vizsgálatba olyan nőket vontak be, akik fogyni szerettek volna. Az alanyokat két részre osztották. Míg az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak D-vitamin-kiegészítést, addig a másik csoport tagjai nem. Fogyás csak abban a csoportban következett be, ahol a csoporttagok D-vitamin-kiegészítést is kaptak. Egy másik tanulmány szerint pedig a D-vitamin potenciálisan csökkentheti az új zsírsejtek képződését.
A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákos betegségekkel és a cukorbetegséggel, ugyanis a D-vitaminnak kiemelkedő a szerepe az inzulintermelésben is. Számos tanulmány világított rá arra, hogy a D-vitamin és a kalciumkiegészítés optimalizálhatja a glükózanyagcserét is. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin és kalcium a szervezetben, az gátolhatja a glikémiás kontrollt is.
A D-vitamin olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítik az immunrendszer védelmét, például aktiválják és javítják az immunsejtek működését. A légúti fertőzések, a megfázás és az influenza a legtöbb esetben kivédhető vagy csak enyhe lefolyású lesz, amennyiben pótoljuk a szervezetünkben a D-vitamint.
A tanulmányok összefüggést fedeztek fel az alacsony D-vitamin-szint és a depresszió között. A D-vitamin ugyanis befolyásolja az egészséges agyműködést, illetve megakadályozza a mentális betegségek kialakulását.
Mi történik, ha nincs a szervezetben elegendő D-vitamin? Kutatások szerint a D-vitamin hiánya olyan rendellenességekhez vezethet, mint a fogínygyulladás, fogszuvasodás, illetve más fogínybetegségek. A D-vitamin-hiány kritikusan hat a csontsűrűségre is, mivel létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában. Márpedig mindkettő elengedhetetlen a csontok mineralizációjához.
A D-vitamin-hiány tünetei többek között: fáradtság, csontvesztés, csontfájdalom, hajhullás, izomgyengeség, depresszió. Táplálékok, amelyeknek magas a D-vitamin-tartalmuk: zsíros halak, halolaj, csukamájolaj, gombák, tojássárgája.
Mivel télen nem igazán van lehetőségünk a napfényt élvezni, így minél több olyan táplálékot szükséges fogyasztanunk, amely gazdag ebben a vitaminban. Most egy ilyen recept következik.
Tojásos-brokkolis gombasaláta hozzávalói:
• 3 tojás keményre főzve,
• 20 dkg gomba,
• 1 fej brokkoli,
• egy evőkanál halolaj,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 1 lime,
• só és bors,
• 1-2 dl joghurt,
• egy csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése:
Kevés olajon pároljuk meg a fokhagymát és a gombát. Tegyük egy salátástálba. Keverjük hozzá a roppanósan puhára főzött brokkolit is. Locsoljuk meg halolajjal és a lime levével. Adjuk hozzá a keményre főzött és a felszeletelt tojást. A joghurtban keverjük el a sót, a borsot és az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd forgassuk a salátához.
