Melegellenes törvény: ennyi könyv esett áldozatául

A szelekció nagy terhet ró a kiadókra és a kereskedőkre is.

Mi történt? Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója a Népszavának adott interjújában elmondta, eddig 295 olyan könyvről nyilatkoztak a kiadók, amiket nem árusíthatnak felnőtteknek sem a kormány úgynevezett gyermekvédelmi törvénye miatt az iskolák és templomok körül.

30 olyan könyv is van, amiket a jogszabály miatt a kirakatokban nem lehet kirakni.

Miért fontos ez? A lapnak Nyáry elmondta, hogy a szelekció nagy terhet ró a kiadókra és a kereskedőkre is.

„Például a könyvesboltokat ellátó informatikai rendszerek nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy tartalmi szempontok szerint kell szűrni a könyveket. A kereskedő az üzletben leveszi a polcról az inkriminált kötetet, amelyikről a kiadója úgy nyilatkozott, hogy érintett, visszaküldi, a rendszer pedig úgy értelmezi, hogy elfogyott, és küld belőle másikat. Ha pedig nem automata intézi, akkor rá kell állítani egy embert külön fizetésért, nyilván amíg át nem programozzák szintén sok pénzért a kereskedelmi szoftvert” – mondta Nyáry.

A kreatív igazgató elmondta, hogy egy módosítás miatt a törvény már kevesebb könyvre sújt le.

Bekerült a homoszexualitás, nemváltás stb. megjelenítése mellé a „népszerűsítése” kifejezés is.„Mi ezt úgy értelmezzük, hogy innentől csak arra a könyvre vonatkozik, amely explicit módon arra biztatja az olvasót, hogy legyen meleg.” Ebben az értelmezésben a Líra még nem adott ki hasonló könyvet.

Kontextus. A tavaly elfogadott törvény szerint azokban a boltokban, amik iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni olyan könyveket, amik megjelenítenek homoszexualitást, öncélú szexualitást, vagy egyéb, a törvény által tiltott dolgot.

The post Melegellenes törvény: ennyi könyv esett áldozatául appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed