Sokan dolgoznak stresszes munkakörnyezetben. Az alkohol és a dohány azonban nem csökkenti a stresszt, csak tovább fokozza azt. Kávét sem érdemes már késő délután és este inni, hiszen kutatások is azt igazolják, hogy minél több kávét fogyasztunk, annál idegesebbek és feszültebbek lehetünk. A meditáció, a halk zene, az olvasás és más stresszoldó technikák azonban sokat segíthetnek, ha nyugodt, pihentető alvásra vágyunk. Kutatások szerint akár még egy banánt is elfogyaszthatunk lefekvés előtt, hiszen számtalan pozitív hatása ismeretes. Most ezek közül mutatunk be néhányat.
A banán olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyek elősegítik a gyorsabb és minőségibb alvást. Megtalálható benne egy triptofán nevű aminosav, amely a szerotonin előfutára, egy olyan neurotranszmitter, amely szabályozza a hangulatot és elősegíti a relaxációt. A szerotonin melatoninná alakul a szervezetben, amely nem más, mint az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős hormon. A banánban található tápanyagok segítenek ezeknek a hormonoknak az előállításában.
A banán olyan alapvető ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a magnézium és a kálium, amelyek nagyszerű izomlazító tulajdonságokkal rendelkeznek. A minőségi alvás egyik gátja gyakran az izomfeszültségből ered. Az izmok sok minden miatt kerülhetnek feszült állapotba: a háttérben meghúzódhat komoly betegség, illetve a napi stressz is. A magnézium és a kálium kombinációja azonban segít enyhíteni az izmok feszültségét, ezzel pedig elérhetjük azt a nyugalmat, amely az alváshoz elengedhetetlenül szükséges. Ezen kívül a banánban olyan természetes cukrok is találhatók, amelyek alvás közben segítenek a vércukorszint szabályozásában.
A banán nagyon jó szénhidrátforrásnak is számít. Általában a szénhidráttartalmú táplálékok fogyasztása nem javasolt lefekvés előtt, azonban a banán kivételt képez, mivel a természetes cukrai segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mivel az energia ezekből a cukrokból csak lassan szabadul fel, ezért megakadályozza a vércukorszint emelkedését, és ez meggátolja, hogy az éjszaka közepén arra ébredjünk fel, hogy éhesek vagyunk.
Nemcsak a banán, más zöldségek és gyümölcsök is megtámogathatják a gyorsabb elalvást. A legújabb kutatások szerint a kivi is javíthatja az alvást. Egy vizsgálatban a vizsgálati alanyoknak lefekvés előtt egy órával egy-egy kivit kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények szerint ezek a személyek gyorsabban elaludtak, hosszabb ideig aludtak, és kipihenten ébredtek fel, tehát az alvásuk minőségi volt.
A cseresznye hatására növekszik a szervezetben a melatoninszint, ami pedig nemcsak gyorsabb, de minőségi alvást is eredményez.
A narancs és az ananász mintegy 50%-kal fokozhatja a melatonintermelést. A narancs a B-vitaminok nagyszerű forrása is, amely vitaminok számos módon segítik az alvást. Csökkentik a szorongást és a depressziót, javítják az alvás-ébrenlét ciklust, és fokozzák az agy alvást elősegítő fő neurotranszmitterei, azaz a GABA, a dopamin és a szerotonin termelődését.
A kelkáposzta tele van kalciummal, amely segít az agynak a triptofán felhasználásában a melatonin előállításához.
A paradicsom fitonutriens likopinban bővelkedik, amely jobb alvást biztosít.
A bazsalikom megnyugtatja az elmét, csökkenti a kortizolszintet, és nagyon eredményesen kezeli az enyhe depressziót.
A sárgarépa alfa-karotinban bővelkedik, amely szintén szorosan kapcsolódik a jobb alváshoz.
Az édesburgonya fokozza a GABA-szintet a szervezetben, egy olyan neurotranszmitterét, amely lelassítja az agyat, és csökkenti a stresszt, illetve a szorongást. Az édesburgonya magnéziumban, káliumban, kalciumban és B6-vitaminban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok ellazítják az idegeket, és serkentik a szerotonin és melatonin termelését, amelyektől álmosnak érezhetjük magunkat.