Miért együnk többször levest?

Napjainkban sokan nem főznek. Ez nagy kár, hiszen az otthoni ételnél talán nincs is finomabb és táplálóbb. A legújabb kutatások szerint mindennap kellene levest is fogyasztanunk. A levesek – legyen szó bármilyen levesről – nagyon egészségesek és táplálóak. Gondoljunk csak a téli húslevesre, amely nagyon jól tud esni a hideg napokon és akkor is, ha megfáztunk vagy influenzásak lettünk. De nyáron is nagyon jól lehűtheti a testünket egy hideg mentás uborkaleves, a fahéjas gyümölcslevesekről már nem is beszélve. Mutatjuk is, hogy milyen egészségi előnyei vannak a levesfogyasztásnak.

A leveseket készíthetjük friss zöldségekből, amelyek nagyon táplálóak, hiszen tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Az évszaktól függetlenül mindig lehetőség van a szezonális zöldségek hozzáadásával elkészíteni egy adag zöldséglevest. A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatait. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, javíthatja a szem egészségét, és csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.

Lehetőségünk van ízletes és alacsony kalóriatartalommal rendelkező levesek készítésére is. Ezek a levesek nemcsak egészségesek, de még a fogyási céljainkat is segítenek megvalósítani, hiszen a napi kalóriabevitel csökkentése közvetlen hatással van a súlyszabályozásra.

Egyes levesfajták gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ilyen lehet a zöldségleves, a gyömbért tartalmazó leves, illetve a csontleves és a húsleves.

Sokféle levesben használunk fűszereket és gyógynövényeket. Ezek a gyógynövények sok-sok értékes tápanyagot tartalmaznak, amelyek többnyire antioxidáns hatással is rendelkeznek. Ha nem sokáig főzünk egy-egy levest, majd ezeket a tápanyagokat elfogyasztjuk, tudnunk kell, hogy gyógyító hatással rendelkeznek, amelyek segítenek a betegségek elkerülésében.

A szervezetünknek vízre, folyadékra van szüksége. A hidratáció sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Nemcsak vízzel hidratálhatjuk a szervezetünket, hanem levesekkel is. Ráadásul ha zöldségekben és fűszerekben gazdag levest fogyasztunk, még elektrolitokkal is ellátjuk a szervezetünket.

Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. Ha tele van a hasunk, akkor csak sokára éhezünk meg, ami azt jelenti, hogy nem fogunk nassolni két étkezés között, és ennek köszönhetően fogyhatunk is.

A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthető tápláléknak számítanak. A zöldséglevesek például nemcsak könnyen emészthetők, de még a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is szolgálnak.

Egy-egy zöldségleves sokféle zöldséget tartalmaz. Ilyen például a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé. Ezek a táplálékok pedig rengeteg olyan értékes tápanyagban bővelkednek, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében. Ezek a levesek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek pedig védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve ezzel lassítják az öregedési folyamatokat is.

A zöldséglevesek tele lehetnek D-vitamin- és kalciumforrásokkal is, amelyek elengedhetetlenek az egészséges csontok fenntartásához.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed